5 модних трендів у харчуванні, які варто спробувати цього року

Здоровье / Диета и здоровое питание
Фото: instagram/romeestrijd
Cosmo

Нині світ все більше цікавиться корисним харчуванням. І наше уявлення про нього стрімко змінюється. На зміну модним дієтам щосезону приходять інші. Розібратися у найактуальніших тенденціях здорового харчування вирішив cosmo.com.ua.

Кетотаріанство

Це веганське або вегетаріанське харчування, підсилене кето-підходом. Дотримуючись такого харчування, потрібно надавати перевагу жирним продуктам природного походження – авокадо, кокос, зелені овочі тощо. Можна також споживати різні олії.

Кетотаріанство вважається кращим за традиційне вегетаріанство тому, що прихильники другого типу харчування мають звичку вживати у їжу велику кількість вуглеводів, які містяться у різноманітних веганських солодощах. Любителі кеторіанства замінюють шоколад та цукор солодкими ягодами.

Овочева манія

Тепер овочі є в раціоні не тільки вегетаріанців, а й гурманів. Ті, хто не готові відмовлятись від продуктів тваринного походження, охоче влаштовують виключно овочеві дні і скорочують вживання тваринних білків. Та й чимало ресторанів і навіть мереж фастфудів пропонують меню на основі овочів. На полицях магазинів з’являються овочеві чіпси, смузі та навіть морозиво.

Пеганство 

Нова система харчування знаходить все більше прихильників в усьому світі. Вона нагадує про режим харчування наших пращурів в епоху палеоліту. Вони харчувалися м’ясом із низьким вмістом жиру, рибою, горіхами. Тоді люди ще не знали, що таке цукор, злаки або молочні продукти. 

Цей вид дієти розробив американський сімейний лікар та доцент Маркл Г’юман. Він вважає цей тип харчування екологічним та гуманним до тварин.

Рослинна їжа

Вона справді корисніша за продукти тваринного походження. Але тут важливо знати міру. До прикладу, у більшості бобових містяться фітини та лектини, які сміливо можна назвати отрутою для нашого організму. Тому перед тим, як споживати, рекомендується їх довго замочувати або варити. 

Одним із найгучніших трендів серед новинок рослинного походження став каннабідіол. Цікаво, що його отримують із коноплі. Із каннабідіолу виготовляють масло, каву та навіть просту воду. Це той вид коноплі, який не впливає на роботу нервової системи, але при цьому він багатий на корисні жири Омега-3.
Не менш популярними є й лікувальні гриби – рейши, чага та енокі. Із них готують цілющі напої, а також додають у смачні страви. 

Інтервальне голодування 

Це своєрідний лайфстайл-тренд, який, до речі, чудово поєднується із кето-дієтою. Такий вид харчування передбачає 16 годин перерви між прийомами їжі. Вважається, що інтервальне голодування провокує аутофагію – етап, при якому мертві клітини переробляються. Внаслідок цього, знижується ризик онкологічних захворювань, а також відбувається омолодження організму. 

Текст: Дар'я Андрійчук  

Рейтинг / 0
5 5 4