Айва: усе про користь та калорійність осіннього суперфуду

Тело / Здоровье
Фото: Getty Images
Cosmo

Сезон айви у розпалі! Це ароматний фрукт, що належить до сімейства різноцвітних (включаючи яблука та груші). Він приїхав до нас з далекої Азії і є доступним восени та взимку. Наскільки айва корисна для нашого здоров’я, та як правильно її споживати – читай далі.

Як смакувати айвою?

Хоча зовні фрукт нагадує грушу, на смак він досить терпкий. Тому айву рідко їдять у сирому вигляді: традиційно, її запікають або заморожують, щоб зменшити кислотність. Особливо айва смакує з бараниною та свининою. Її часто використовують для приготування страв середземноморської кухні, а також додають до традиційного яблучного пирога. А варенням або желе з айви неможливо насолодитися до схочу, адже хочеться ще і ще…

Чому айва корисна для нашого організму? 

Як і більшість фруктів, айва містить чимало живильних речовин, серед яких вітаміни групи А, В і С, клітковина, калій, мідь, цинк, кальцій, фосфор, залізо та магній. Спілі плоди айви – особливо багате джерело вітаміну С, який має протизапальні властивості й допомагає підвищити імунітет. 

Дослідження показали, що плоди айви мають й противірусні властивості. А саме – феноли, які входять до її складу. Вони активно борються з грипом і застудою, а також мають антиоксидантні якості. 

На додаток, регулярне вживання айви у їжу корисне для тих, хто страждає на захворювання печінки та очей. Цікаво, що в Китаї джем із айви використовують для приготування желе, яким лікують хвороби очей, ангіну та запалення слизових оболонок. 

Айва для схуднення

У складі айви високий вміст клітковини. У 100 грамах сирої айви всього лише 57 ккал. У ній також мало насичених жирів, натрію та холестерину. 

Фрукт може похвалитися дивовижними антиоксидантними якостями, завдяки вмісту поліфенольних зв’язків. Ці антиоксиданти борються з вільними радикалами, заповільнюють процес старіння, а також запобігають інсультам і серцево-судинним захворюванням.

Текст: Даша Андрійчук  

Рейтинг / 0
4 5 8