Що таке темпе, і чому його варто додати до свого раціону

Тело / Здоровье
Фото: Getty Images
Cosmo

Популярний в Індонезії й інших країнах Південно-Східної Азії темпе ще маловідомий на теренах України. Цей продукт харчування готується із соєвих бобів і містить чимало корисних компонентів. Чому потрібно почати споживати темпе вже зараз - розповідаємо детальніше.

Який вигляд має темпе?

Ззовні темпе нагадує звичний для нас солодкий батончик з арахісом. У нього доволі незвичний аромат - щось середнє між грибами, м’ясом та горіхами. 

Корисні властивості продукту

Головною корисною властивістю темпе є високий вміст білку. У 100 г темпе - 18 г білку. Не дивно, що продукт входить в десятку найкращих за складом протеїну. Як порівняння, у 100 г тофу міститься лише 8 г білку. Користь соєвого білку полягає в тому, що він дозволяє контролювати вагу і відчуття голоду. Білкова дієта стимулює термогенез, а він прискорює метаболізм. Таким чином, споживаючи темпе ти матимеш змогу тримати під контролем свій апетит, відчувати ситість довше і поступово втрачати зайву вагу.

До того ж американські дієтологи стверджують - у 4 г темпе є 9% від добової норми вживання кальцію. Якщо подвоїти цю дозу, отримаєш стільки кальцію, скільки від випитої склянки молока. Але темпе засвоїться набагато швидше і краще, адже це вже ферментований продукт. Варто також зауважити, що кальцій допомагає у профілактиці остеопорозу (хворобі крихких кісток).

Оскільки темпе - ферментований продукт, він є джерелом пробіотиків, які відповідають за нормальну роботу ШКТ і покращення травлення. А це означає, що ти не тільки зможеш швидко позбутися зайвої ваги, а й зміцниш імунітет. 

Ще однією перевагою у споживанні темпе є високий вміст ізофлавонів - речовин, які за властивостями нагадують гормон естроген. Вони знижують ризик серцево-судинних захворювань, борються з поганим холестерином і позитивно впливають на репродуктивну систему жінок.

Як споживати темпе?

Темпе активно використовується в індонезійській та вегетеріанській кухнях. Як правило, нарізаний на шматочки темпе обсмажують на рослинній олії разом з іншими продуктами, додаючи соус та спеції. Інколи темпе маринують у солоному соусі. Продукт подають із різноманітними гарнірами, у супах, у тушкованому або смаженому вигляді або як самостійну страву.

Текст: Дар'я Андрійчук

Рейтинг / 0
5 5 9