Як подовжити життя продуктам: секрети шеф-кухарів

Cosmo

Багато хто не замислюється, як і де мають зберігатися різні продукти. Орієнтуються на кінцевий термін споживання – дату, яку виробники зазначають на упаковці. Та іноді вона не збігається з фактичним терміном. Молочка прокисає раніше, зелень в`яне, а в крупах заводиться міль. Як правильно зберігати різні продукти харчування? Про це розповідає експерт реаліті «На ножах» (Новий канал) Алекс Якутов.

Крупи

— Якщо ви купуєте рис чи гречку в пакеті, можете зберігати її так рівно до того моменту, поки не відкриєте цей пакет, — розповідає Шеф. — Після цього краще пересипати крупу в банку або контейнер, який герметично закривається. Термін життя круп залежить не лише від того, як ви їх зберігаєте, а й у якого виробника купуєте. Що він кращий, то яскравішим буде смак крупи. Якщо ви купували її на вагу в магазині, зрозуміло, що довго зберігати не можна. Чому? Ми не знаємо, з якого заводу її «підмели», за яких умов вона лежала до того, як потрапила на прилавок, а потім до вас.

Свіжа зелень

— Краще не зберігати її в пакеті — так вона швидше псується. Там заводяться різні мікроорганізми, — пояснює експерт. — У мене є спеціальний бокс для зелені. Туди я кладу паперову серветку, яку збризкую водою. На неї — зелень, яку також збризкую водою. Зверху накриваю вологою паперовою серветкою. Так гілочки можуть зберігати свою свіжість до 5-6 днів.

Екзотичні фрукти

— Дуже часто можна побачити, як банани, ківі, манго та інші екзотичні фрукти після покупки кладуть у холодильник, а потім дивуються, що вони чорніють, починають гнити та втрачають смакові якості. Екзотичні фрукти звикли до теплого клімату та високої температури, тому їх не можна зберігати в холодильнику, — ділиться Алекс. — Найкраще місце для них — сухе з кімнатною температурою, наприклад, кухонна шафа. Банани рекомендую зберігати окремо від інших фруктів, тому що вони швидко дозрівають і починають чорніти, допомагаючи в цьому й «сусідам».

М`ясо

— Ідеальний варіант — вакуумування, — радить Шеф. — Без кисню воно псуватиметься повільніше. Але цей спосіб доступний не всім. Спеціальні апарати досить дорогі. Якщо ви купили м`ясо на вагу, не зберігайте його в пакеті, перекладіть у сухий контейнер з кришкою. І не потрібно перед цим його мити, бо мікроорганізми з води осядуть на продукті й почнуть розвиватися. А якщо куплене м`ясо вже було у вакуумній упаковці, не відкривайте його заздалегідь. Найкраще це зробити безпосередньо перед приготуванням, щоб збільшити термін зберігання.

Молочні продукти

— Багато хто ставить молочні продукти на дверцята холодильника, але якщо ви хочете подовжити їм життя, поставте ближче до задньої стінки. Молочка — продукт, що швидко псується, якому потрібна постійна температура. Через регулярне відкриття та закриття дверцят температура там нестабільна, — пояснює Шеф. — Якщо ви купили сметану в пакеті, після розкриття упаковки перекладіть її у скляну ємність із герметичною кришкою. Не зберігайте в металевому посуді та не залишайте в ній столові прибори. Річ у тім, що метал прискорює процес окиснення, і ваш продукт швидше прокисне. Також врахуйте, що сметану потрібно набирати лише сухою та чистою ложкою. Адже зайва волога також допоможе швидше окислитися.

Якими порадами Алекс Якутов ділитиметься з власниками та командами ресторанів – дивись навесні 2022 року в реаліті «На ножах» на Новому каналі.

5 5 2
Фото: Gettyimages
Спецпроекты
Реклама
Loading...
Хочешь больше узнать про "LifeStyle"?
Гороскоп
Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер:

 

© Copyrignt Cosmopolitan Ukraine, 2019. Все права защищены.