Як спекти хліб на дріжджах чи піту на воді вдома: технологи «Київхлібу» поділилися рецептами
Технологи підприємства «Київхліб» поділилися рецептами хліба та піти, які можна спекти самостійно вдома. Якщо полиці у магазинах спорожніли і хліб взяти ніде, бери ці рецепти на озброєння!
Рецепт хліба в домашніх умовах від технологів «Київхлібу»
Інгредієнти:
- 1 кг борошна вищого гатунку (можна все, можна частину замінити борошном гречаним, цільнозерновим, рисовим, житнім, яке є вдома, чи додати висівок 5-10%, якщо є)
- 3 ч. л. солі
- 25 гр дріжджів пресованих (або сухих 1 пакетик)
- 3-4 ст. л. олії соняшникової
- 1-2 ст. л. цукру
- 550-600 мл теплої води
Тісто гарно вимісити, до еластичного стану, щоб не липло до рук, та поставити в тепле місце на бродіння на 60-70 хв. Виброджене тісто поділити на рівномірні шматки.
З 1 кг борошна вийде 3 хлібини.
Якщо є форми для випічки, то тістові шматочки дещо заокруглити та покласти у форми, а якщо немає — шматочки тіста покласти на деко для випікання і залишити на вистоювання на 50-70 хв в теплому місці, щоб тістові заготовки збільшилися в об`ємі ~ 2.5 рази.
Випікати при 180 °С протягом 45 хв або до готовності в залежності від духовки.
Якщо доступних продуктів вдома обмаль, технологи рекомендують спекти піту на воді.
Рецепт піти в домашніх умовах від технологів «Київхлібу»
Інгредієнти:
- 400 гр борошна вищого гатунку
- 220 мл гарячої води (55-60°С)
- 3 ст. л. олії соняшникової
- 1 ч. л. солі
Просіяти борошно. В гарячу воду додати сіль, розчинити. В борошні зробити заглиблення, влити воду, додати олію та вимісити однорідне тісто. Залишити на 30-40 хв.
Розділити тісто на 6-8 рівних частин, скатати кульки, накрити харчовою плівкою та залишити на 15 хв.
Робочу поверхню посипати борошном. Розкатати кожну кульку до товщини біля 3 мм та діаметром 15-17 см
Випікати коржики на розігрітій пательні до золотистого кольору, два рази перевертати з однієї сторони на іншу. При випіканні коржики повинні здутися.