Багата на вітамін С ягода, незамінна для здоров’я і краси
Не пропусти сезон чорної смородини
Ягоди чорної смородини — продукт, який обовʼязково варто додати до свого раціону завдяки його антиоксидантним властивостям, високому вмісту вітаміну С і, звісно, легкому, свіжому, приємно кислуватому смаку. Читай далі про те, чим саме корисна чорна смородина для організму та що цікавого можна приготувати з неї.
Що міститься в плодах чорної смородини
100 г ягід чорної смородини мають калорійність 63 ккал і містять 0,41 г жиру, 1,4 г білка та 15,38 г вуглеводів.
До складу продукту входять:
- клітковина;
- вітаміни А, групи В, С, Е, К;
- флавоноїди, серед яких — антоціани;
- каротиноїди;
- пектин;
- дубильні речовини;
- оксалати;
- фосфор;
- залізо;
- магній;
- кальцій;
- марганець.
Корисні для здоровʼя властивості ягід чорної смородини
Імунна система. Завдяки високому вмісту вітаміну С чорна смородина забезпечує потужний антиоксидантний ефект і захищає клітини від пошкодження вільними радикалами. Біофлавоноїди, і зокрема антоціани (фіолетові пігменти), у складі плодів мають протизапальні, бактерицидні та фітоестрогенні властивості. Комплексно вони зміцнюють імунітет, перешкоджають утворенню пухлин, усувають запальні процеси й поліпшують самопочуття.
Серцево-судинна система. Мінерали у складі смородини, зокрема магній, фосфор, марганець і калій, нормалізують кровʼяний тиск і запобігають анемії. Ягоди чорної смородини знижують рівень «поганого» холестерину і перешкоджають розвитку серцево-судинних захворювань.
Травна система. Клітковина поліпшує травлення й моторику кишківника і мʼяко очищує організм. Пектини звʼязують токсини, важкі метали та радіонукліди й виводять їх з організму, забезпечуючи детокс-ефект. У 100 г чорної смородини міститься близько 4,3 мг оксалатів, що робить ягоди безпечними для людей із сечокамʼяною хворобою. Флавоноїди усувають запалення та зміцнюють здоровʼя нирок.
Зір. Антоціани покращують кровотік і зміцнюють капіляри в очах, допомагають зберегти зорову функцію та запобігають розвитку очних захворювань, зокрема глаукоми й катаракти.
Протидіабетичні властивості. Такі антоціани, як ціанідин-3-рутинозид, дельфінідин-3-глюкозид і пеонідин-3-рутинозид, при вживанні в достатніх кількостях підвищують чутливість до інсуліну, зокрема в людей з діабетом 2-го типу. Також вони перешкоджають різким стрибкам рівня цукру в крові.
Шкіра. Насіння чорної смородини містить велику кількість ліноленової кислоти. Вона пригнічує медіатори запалення у шкірі та забезпечує живлення епідермісу. Ягоди чорної смородини чинять антиоксидантний і протизапальний вплив на весь організм, і на шкірний покрив зокрема.
Кому не рекомендовано вживати чорну смородину
- Ягоди чорної смородини знижують артеріальний тиск, тож гіпотонікам слід споживати її з обережністю.
- Проконсультуйся з лікарем щодо добової норми вживання ягід, якщо ти приймаєш препарати для розрідження крові чи маєш порушення згортання крові.
- Не рекомендовано їсти смородину незадовго до оперативних втручань, щоб запобігти сильній кровотечі.
- Не можна їсти чорну смородину при наявності гепатиту, гастриту, виразок у ШКТ і підвищеній кислотності шлунка.
Як їсти чорну смородину
Ягоду найкраще їсти свіжою, а також вона повністю зберігає свої властивості в замороженому вигляді, тож із літа роби запас у морозилці.
При термічній обробці чорна смородина втрачає частину своїх корисних властивостей.
Чорна смородина чудово підходить для соусів і маринадів до мʼяса, а також для приготування джемів і варення. Свіжі ягоди можна додавати в десерти, випічку й каші, а смузі з чорної смородини буде справжнім вітамінним коктейлем.
Хочеш по-новому відкрити для себе смак чорної смородини? Приготуй з неї ароматне вино.
Вино зі смородини
- вода — 1,5 л
- чорна смородина — 1 кг
- цукор — 0,5 кг
1. Перебери ягоди чорної смородини й очисть від листя, але не мий.
2. Подрібни у блендері чи мʼясорубці до стану пюре.
3. Поклади пюре з ягід до скляної ємності. Розчини в кипʼяченій воді цукор і залий сиропом пюре з ягід, щоб загальний вміст не перевищував 1/3 об’єму ємності.
4. Залиш на 4 дні в темному прохолодному місці, перемішай один раз за цей період.
5. Відціди рідину від ягід і профільтруй крізь марлю. Рідину перелий у банку, за бажання додай ще цукру і натягни на отвір банки стерильну медичну рукавичку.
6. Постав настоюватися в темному прохолодному місці на 2-3 тижні. Раз на тиждень перевіряй стан майбутнього вина і частинами додавай цукор.
7. Коли бродіння буде завершене, проціди вино крізь марлю та розлий по скляних пляшках. У темному прохолодному місці витримуй 2-3 місяці. Раз на місяць проціджуй від осаду.