Чому варто додати олію авокадо до свого раціону

Цінний для здоров’я та краси продукт


АВТОР: Анастасія Леонова

ФОТО: Pexels, офіційні сайти брендів

опубліковано: 14 червня 2024

Реклама

Авокадо, мабуть, найбільш «інстаграмний» продукт, який є незамінною складовою aesthetic сніданків. Те, якої популярності набув цей фрукт, є цілком заслуженим завдяки його мʼякому вершково-горіховому свіжому смаку й ніжній текстурі, що роблять його дуже універсальним для приготування їжі, та цілому спектру цінних властивостей. Сьогодні ми розглянемо, чому варто мати на кухні не лише свіже авокадо, а й олію з нього і чим цей продукт корисний для здоровʼя та краси.

Склад олії авокадо та застосування в кулінарії 

Поживна цінність олії авокадо становить 884 калорії на 100 грамів. Продукт містить вітаміни А, В1, В6, РР, К, С, D, Е. До складу олії авокадо входять пантотенова та фолієва кислота, а також:

  • солі калію;
  • натрій;
  • фосфор;
  • залізо;
  • кальцій;
  • мідь;
  • селен;
  • фтор;
  • цинк;
  • фітохімікалії;
  • фітонутрієнти; 
  • жирні кислоти омега-3 і омега-6.

Олія авокадо має високу точку димлення 271°С й нейтральний смак з горіховими нотками. Вона якнайкраще підходить для смаження, тушкування, запікання та приготування заправок для салатів, соусів, маринадів і випічки. 

Якісна олія авокадо має жовто-зелений колір і консистенцію середньої вʼязкості. Найкраща тара для неї — з темного скла, а зберігати продукт потрібно за кімнатної температури, подалі від сонячних променів, не нагріваючи пляшку і не охолоджуючи її, щоб уникнути окиснення. 

Чим корисна олія авокадо для здоровʼя 

Нервова система. Вітаміни групи В у складі продукту гармонізують ментальне здоровʼя, заспокоюють та допомагають ефективно долати стрес і тривогу.

Серцево-судинна система. Жирні кислоти омега-3 і омега-6 знижують рівень «поганого» холестерину та запобігають розвитку атеросклерозу та тромбозу. При регулярному помірному вживанні олії авокадо зростає кількість червоних кровотворних тілець. 

Імунна система. Високий вміст антиоксидантів, зокрема вітаміну Е, зміцнює імунітет, омолоджує організм, захищаючи його від оксидативного стресу, і перешкоджає появі пухлин.

Травна система. Олія авокадо нормалізує функціонування шлунково-кишкового тракту: позитивно впливає на моторику кишківника та роботу жовчного міхура, перешкоджає утворенню виразок.

Статева система. Полегшує симптоми передменструального синдрому та стан під час періоду менопаузи. У чоловіків запобігає розвитку хронічного простатиту й аденоми передміхурової залози.

Олія авокадо для краси волосся, шкіри та нігтів 

Олія, видобута з авокадо, може використовуватися і як компонент виготовлених власноруч масок, кремів і скрабів. Для зовнішнього використання ми рекомендуємо віддати перевагу промислово виготовленим і дерматологічно протестованим косметичним засобам зі стабільними формулами.

Олія або екстракт авокадо — поширений компонент косметичних засобів: наприклад, живильної сироватки для обличчя Real Avocado Nutrition Oil Serum від FarmStay або розкішного батеру для тіла Avocado Body Butter For Dry Skin від The Body Shop.

А при вживанні свіжого авокадо чи олії з нього позитивний результат не змусить на себе чекати:

  • жирні кислоти, що містяться в олії, зміцнюють волосся і нігті та живлять епідерміс;
  • антиоксиданти у складі продукту запобігають вʼяненню шкіри, зберігаючи її тонус і еластичність;
  • калій і лецитин, на які багате авокадо, підтримують оптимальний рівень зволоженості;
  • продукт має ранозагоювальні, заспокійливі та регенеративні властивості, а при зовнішньому нанесенні — низьку комедогенність.

Міцного здоровʼя і гарного самопочуття!

Схожі статті
Реклама
Краса та здоров’я
ПОПУЛЯРНІ