Чим корисна черешня для здоров’я та краси
Найкращі літні ласощі
У теплий сезон особливо легко та приємно включати до свого раціону якомога більше різноманітних овочів, фруктів та ягід. Соковита свіжа черешня — це ідеальний перекус і доповнення до healthy десертів, що нерозривно асоціюється із сонячними літніми днями. З нашої статті ти дізнаєшся, чим корисні плоди черешні для здоров’я і чому варто додати її до своєї тарілки здорового харчування просто зараз.
Що містять плоди черешні
100 г черешні містять 1,1 г білків, 0,4 г жирів та 10,6 г вуглеводів.
Черешня має глікемічний індекс 25 одиниць, а її харчова цінність становить 52 ккал на 100 г.
Цінні властивості черешні для здоров’я
Імунна система. Черешня — вітамінна бомба, багата та вітаміни А, С, Е, В1, В2 та В3. Вони зміцнюють імунну систему й захищають організм від шкідливого впливу вільних радикалів, водночас перешкоджаючи розвитку запальних процесів у організмі. Ретинол (вітамін А) допомагає шкірі залишатися гладенькою, свіжою та пружною.
Серцево-судинна система. Антоціани й калій у складі черешні нормалізують високий артеріальний тиск і знижують ризик гіпертонічної хвороби й інсульту. Каротиноїди та флавоноїди, якими насичені плоди, поліпшують згортання крові, зміцнюють стінки судин і профілактують утворення тромбів.
Травна система. Багата на клітковину черешня насичує, нормалізує травлення та знижує рівень «поганого» холестерину.
Зір. Черешня містить у 20 разів більше бета-каротину, ніж чорниця й полуниця, тому вона запобігає погіршенню зору та робить його гострішим.
Робота мозку. Глюкоза у складі черешні бадьорить, насичує і дає заряд енергії. Антоціани поліпшують пам’ять і стимулюють роботу мозку, а поліфеноли уповільнюють процес старіння. Черешня містить мелатонін, який покращує якість сну.
М’язи й суглоби. Калій знімає м’язові спазми й біль, тому після інтенсивних тренувань черешня допоможе швидше відновитися й усунути дискомфорт. Саліцилова кислота у складі плодів черешні має знеболювальні властивості, тому вона рекомендована людям, які мають артрит, ревматизм чи подагру.
Кому не слід їсти черешню
Не рекомендовано вживати в їжу черешню, попередньо не проконсультувавшись із лікарем, при таких станах:
- алергічні реакції;
- хвороби ШКТ (гастрит, підвищена кислотність шлункового соку, порушення прохідності кишківника);
- переддіабет і цукровий діабет.