Іван-чай: потужний природний антиоксидант
Корисні властивості фіточаю
Іван-чай — це корисний для здоров’я та краси напій, виготовлений з листя рослини Epilobium angustifolium (іван-чай, зніт вузьколистий). Для того щоб підготувати його до споживання, листя збирають, прив’ялюють, ферментують, формують і висушують.
Іван-чай можна заварювати декілька разів, а якнайкраще для цього підходить керамічний або глиняний чайник.
Як заварювати іван-чай
Посуд для заварювання необхідно ошпарити окропом, потім насипати в нього сухий чай у розрахунку 1,5-2 грами на чашку 200 мл і залити гарячою водою з температурою не вищою за 90°C. 50-100 мл чаю можна одразу відлити в окрему чашку, а через 10-15 хвилин настоювання повернути їх назад до чайника: завдяки цьому смак напою розкривається повніше. Готовий настій є придатним до споживання впродовж 2 діб. Іван-чай має м’який трав’яний смак з медовими відтінками та чудово освіжає навіть у найспекотніший день.
Рекомендована норма вживання фіточаю для дорослих: до 3 чашок на день упродовж місяця, після чого варто зробити перерву на 1-2 тижні.
Які речовини містить іван-чай
Поживна цінність на 100 г чайної суміші: білки — 10,2, вуглеводи — 78,1, жири — 0,4. Калорійність на 100 г сухої суміші: 356 ккал.
Іван-чай багатий на цінні речовини. До його складу входять:
- дубильні речовини пірогалової групи, флавоноїди (кемпферол і кверцетин);
- фенольні сполуки;
- фітостероли;
- слиз (до 15% складу);
- пектини;
- алкалоїди;
- кумарини;
- каротин;
- полісахариди;
- цукор;
- органічні кислоти;
- антоціани.
Іван-чай не містить кофеїну. Напій є джерелом вітамінів групи B, C, PP, провітаміну A. Особливо високим є вміст аскорбінової кислоти (вітаміну C), яка захищає організм від шкідливого впливу вільних радикалів та оксидативного стресу, знімає запалення, зміцнює імунітет і подовжує молодість.
Незамінні для функціонування організму мікроелементи, що містяться в іван-чаї:
- фосфор;
- калій;
- кальцій;
- марганець;
- магній;
- залізо;
- цинк;
- титан;
- натрій;
- мідь;
- селен;
- молібден.
Чим корисний іван-чай
Травна система. Напій нормалізує ліпідний та вуглеводний обмін та водно-електролітний баланс. Завдяки високому вмісту слизу він обволікає стінки шлунка й кишківника й усуває больові симптоми при виразкових хворобах і гастриті. Іван-чай має детокс-властивості, усуває печію та підтримує здорову мікрофлору кишківника.
Нервова система. Іван-чай містить вітаміни групи B, магній і флавоноїди, завдяки чому він вирівнює психоемоційний стан, усуває нервозність і збудливість. Седативні властивості іван-чаю поліпшують сон і допомагають подолати тривогу.
Серцево-судинна система. Іван-чай не впливає на тиск напряму, проте він поліпшує самопочуття і при підвищеному, і при зниженому тиску. Напій зміцнює стінки кровоносних судин і допомагає крові краще насичуватися киснем, а також перешкоджає відкладенню холестерину. Іван-чай допомагає запобігти інфаркту й інсульту.
Сечостатева система. Іван-чай перешкоджає появі набряків, нормалізує роботу нирок, підтримує організм при лікуванні від циститу та знижує інтенсивність кровотечі, якщо менструація є занадто рясною.
Для чоловічого здоров’я іван-чай корисний тим, що при лікуванні гіперплазії передміхурової залози він допомагає боротися з дискомфортом під час сечовипускання. Напій посилює функцію передміхурової залози, поліпшує потенцію та запобігає еректильній дисфункції.
Шкіра. Завдяки вмісту дубильних речовин іван-чай має в’яжучі властивості. Примочки з іван-чаю забезпечують антисептичний, антибактеріальний, знеболювальний і регенеративний ефект.
Протипоказання до вживання іван-чаю
Перш ніж на постійній основі включати до свого раціону іван-чай, краще проконсультуватися з лікарем. Напій не рекомендований до вживання дітям, а під час вагітності й лактації — лише за рекомендацією доктора.
Стани організму й захворювання, при яких слід утриматися від пиття іван-чаю:
- при варикозному розширенні вен, тромбофлебіті, аритмії, гломерулонефриті та захворюваннях, пов’язаних зі згортанням крові через в’яжучі властивості іван-чаю;
- при хворобах печінки, оскільки іван-чай містить кумарин;
- не варто безконтрольно і тривалий час пити іван-чай, бо його легкий проносний і в’яжучий вплив на слизову оболонку може спровокувати розлади ШКТ;
- не поєднуй пиття іван-чаю з прийомом заспокійливих і жарознижувальних препаратів через його седативний ефект.
Міцного тобі здоров’я та гарного самопочуття!