3 рецепти приготування баклажанів, які ти маєш спробувати

Від легкого гарніру до вишуканої закуски

АВТОР:

ФОТО: Gettyimages

опубліковано: 20 серпня 2025

Реклама

Зізнаймося чесно: баклажан рідко потрапляє у список «улюбленців» на кухні. Часто ми проходимо повз нього в супермаркеті, навіть не думаючи, що цей фіолетовий овоч може стати зіркою вечері. А дарма! Баклажан — справжній майстер перевтілень. Він легко грає ролі: може бути ніжною основою для ситної страви, легким гарніром, а інколи навіть виглядати як ресторанна закуска, яку неможливо не подати на стіл. Тож обирай рецепт під свій настрій — і вперед готувати!

Що приготувати з баклажанів

Баклажани, запечені у духовці 

Інгредієнти:

  • 700 г баклажанів (1 великий або 2 середніх), нарізані кубиками 1–1,5 см;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • 1/2 ч. л. морської солі.

Як готувати:

1. Розігрій духовку до 220°C, застели велике деко пергаментом.

2. Виклади кубики баклажанів, збризни олією, посоли й перемішай.

3. Розклади рівним шаром і запікай 25–35 хвилин, доки вони не стануть м’якими всередині й підрум’яненими по краях.

4. Подавай як гарнір до м’яса чи риби, у салатах із сиром і зеленню або як самостійну страву із соусом.

«Лазанья» з баклажанів

Лазанья з баклажанів: рецепт

Інгредієнти:

  • 2 великі баклажани, нарізані кружальцями завтовшки 0,5 см;
  • 2 яйця;
  • 60 мл мигдального молока;
  • 150 г панірувальних сухарів (panko);
  • 120 г тертого пармезану (100 г для панірування, 20 г для посипання);
  • 2 ч. л. сушеного орегано;
  • 2 ст. л. свіжого чебрецю;
  • 1/2 ч. л. пластівців чилі;
  • 1/2 ч. л. морської солі;
  • мелений чорний перець;
  • оливкова олія;
  • 800 г томатного соусу маринара;
  • 2 великих кульки моцарели, нарізані скибочками;
  • жменя свіжого базиліку.

Як готувати:

1. Розігрій духовку до 200°C, застели два дека пергаментом.

2. Збий яйця з молоком. В іншій мисці змішай сухарі, 100 г пармезану, орегано, чебрець, чилі, сіль і перець.

3. Занур кружальця баклажанів у яєчну суміш, потім у сухарі. Виклади на деко, збризни оливковою олією й запікай близько 20 хвилин, доки баклажани не стануть золотистими.

4. У форму (20×30 см) виклади половину соусу, половину баклажанів і половину моцарели. Повтори шари. Зверху посип 20 г пармезану і трохи посоли. Запікай ще 20 хвилин.

5. У кінці постав на режим гриль на 2–4 хвилини, щоб сир красиво підрум’янився. Подавай зі свіжим базиліком.

Баклажани з рикотою та фісташками

Інгредієнти:

  • 1 великий баклажан (450–700 г);
  • 1 ст. л. олії;
  • 1 ч. л. солі;
  • 225 г рикоти;
  • сік 1/4 лимона;
  • 85 г тертого сиру пекорино романо;
  • цедра 1/2 лимона;
  • 40 г обсмажених фісташок, подрібнених.

Як готувати:

1. Розігрій гриль до середньої температури (або духовку до 230°C). Розріж баклажан навпіл уздовж, змасти олією й посип 1/2 ч. л. солі. Запікай зрізом вниз 45 хвилин, доки він не стане м’яким і легко проколюватиметься ножем.

2. Збивай рикоту міксером 2 хвилини, додай лимонний сік і 1/4 ч. л. солі.

3. Коли баклажан охолоне, наріж його скибочками завтовшки 1 см.

4. Виклади рикоту на тарілку, посип натертим сиром, зверху виклади баклажан, посип цедрою і фісташками. Подавай з лавашем чи грінками як закуску або як гарнір до вечері.

Смачного!

Схожі статті
Реклама
Стиль життя
ПОПУЛЯРНІ