4 страви з кабачків, які варто скуштувати цього сезону

Рецепти, які допоможуть полюбити кабачки ще дужче

АВТОР:

ФОТО: Gettyimages

опубліковано: 20 червня 2025

Реклама

Купила кілька кабачків у магазині чи передали родичі — і тепер вони лежать на кухні, а ти не маєш уявлення, що з ними робити? Якщо ти в пошуках простих і смачних способів приготувати щось із кабачків, то ця добірка саме для тебе. Чотири рецепти страв, які не потребують складних інгредієнтів і точно стануть у пригоді влітку.

Що приготувати з кабачків: 4 рецепти

Що приготувати з кабачків: цікаві рецепти

Кабачкові оладки

Інгредієнти: 

  • 680 г кабачків;
  • 3/4 ч. л. солі;
  • 30 г пшеничного борошна;
  • 25 г тертого пармезану;
  • 1 велике яйце;
  • 2 зубки часнику;
  • сіль та чорний перець — на свій смак;
  • 2 ст. л. оливкової олії.

Як готувати:

1. Натертий кабачок змішай з 3/4 ч. л. солі й залиш у друшляку на 10 хвилин. Потім добре відтисни кабачкову м’якоть через марлю або чисту тканину, щоб видалити зайву рідину.

2. У великій мисці змішай борошно, пармезан, яйце і часник. Додай кабачки та перемішай тісто. Приправ сіллю та перцем на свій смак.

3. Розігрій олію на сковороді на середньо-високому вогні. Викладай по столовій ложці тіста на сковороду, злегка розрівнюючи ложкою. Смаж оладки партіями, приблизно по 2 хвилини з кожного боку, до золотистого кольору.

4. Готові оладки викладай на тарілку, застелену паперовим рушником (щоб прибрати зайвий жир). Подавай гарячими. Оладки смакують самі по собі або зі сметаною чи соусом на вибір.

Фаршировані кабачкові човники 

Фаршировані кабачкові човники: рецепт

Інгредієнти:

  • 3 середні кабачки (близько 500–600 г разом);
  • 2 ч. л. оливкової олії;
  • 450 г нежирного яловичого (чи будь-якого іншого) фаршу;
  • 1 цибулина;
  • 1 зубок часнику;
  • 1 червоний солодкий перець;
  • 360 мл томатного соусу;
  • 2 ч. л. італійських трав (приправи);
  • 1/4 ч. л. чорного перцю (мелений);
  • сіль — на свій смак;
  • 120 г тертої моцарели;
  • 2 ст. л. тертого пармезану.

Як готувати: 

1. Розігрій духовку до 200°C. Приготуй м’ясний соус: на сковороді розігрій 1 ст. л. олії й обсмажуй фарш із дрібно нарізаною цибулею та часником на середньому вогні, доки м’ясо не втратить рожевий колір. Злий зайвий жир. Додай нарізаний болгарський перець і тушкуй ще 2–3 хвилини, поки перець трохи не розм’якне.

2. Вмішай у сковороду томатний соус, додай італійські трави, сіль і чорний перець. Зменш вогонь і дай соусу покипіти приблизно 10 хвилин; він має трохи загуснути.

3. Підготуй кабачки: розріж кожен уздовж навпіл і чайною ложкою обережно вийми серцевину, залишаючи стінки завтовшки приблизно 1 см. Змасти кожну половинку оливковою олією і трохи посоли та поперчи.

4. Виклади кабачкові човники у форму для запікання. Наповни кожен м’ясною начинкою. Зверху полий залишками томатного соусу. Запікай у духовці близько 15 хвилин.

5. Дістань форму і посип човники тертою моцарелою та пармезаном. Постав назад у духовку ще на 10–15 хвилин. Кабачки мають стати м’якими, а сир зверху — золотистим і з бульбашками. Перед подачею можеш посипати свіжою зеленню.

Лайфхак: м’якоть кабачків, яка залишилася після формування човників, можна також додати у начинку. Або ж використай її для оладок чи будь-чого іншого.

Кабачкова локшина із часником та пармезаном 

Інгредієнти: 

  • 2–3 середніх кабачки;
  • 30 г вершкового масла;
  • 2–3 зубки часнику;
  • 30–40 г тертого пармезану;
  • сіль та чорний перець — на свій смак;
  • для подачі: додатковий тертий пармезан.

Як готувати:

1. Спіралізуй кабачки за допомогою спеціальної терки або просто наріж їх дуже тонкими смужками ножем для чищення овочів або звичайною теркою. Порада: після нарізання виклади кабачкову локшину на паперові рушники, злегка підсоли й дай полежати кілька хвилин, потім промокни. Так ти позбудешся зайвої вологи.

2. Розігрій велику сковороду на середньо-високому вогні. Розтопи вершкове масло, додай подрібнений часник і обсмажуй приблизно хвилину, поки часник не стане ароматним — не давай йому підгоріти.

3. Додай у сковороду кабачкову локшину. Посип тертим пармезаном, додай сіль і перець на свій смак. Готуй, помішуючи щипцями, лише 1–2 хвилини — поки локшина з кабачків не стане al dente: м’яка, але ще трохи хрустка. Не перетримуй, щоб вона не стала кашоподібною.

4. Зніми сковороду з вогню, розклади локшину по тарілках і одразу подай. Зверху додай ще трохи пармезану.

Крем-суп з кабачків

Рецепт крем-супу з кабачків

Інгредієнти:

  • 1/2 невеликої цибулини;
  • 2 зубки часнику;
  • 3 середніх кабачки;
  • 950 мл курячого бульйону;
  • 2 ст. л. сметани (15% жирності) або грецького йогурту;
  • сіль та чорний перець — на свій смак;
  • для подачі: тертий пармезан, краплина оливкової олії, свіжі трави.

Як готувати:

1. У великій каструлі з’єднай бульйон, крупно нарізану цибулю, цілі зубки часнику та шматки кабачків. Постав на середній вогонь і доведи до кипіння. Потім зменш вогонь до слабкого, накрий кришкою і вари приблизно 20 хвилин — кабачки мають стати м’якими, щоб легко проколювалися виделкою. Зніми каструлю з вогню.

2. Подрібни все в пюре ручним блендером просто в каструлі. Якщо користуєшся стаціонарним блендером, роби це порціями, дай супу трохи охолонути й не заповнюй чашу більше ніж наполовину. Додай сметану і ще раз збий до однорідності.

3. Постав каструлю назад на найменший вогонь, приправ сіллю та перцем на свій смак. Помішуючи, прогрівай суп ще 1–2 хвилини — але не доводь до кипіння. Розлий по тарілках, за бажанням додай краплю оливкової олії й трохи тертого сиру зверху. Подавай гарячим.

Смачного!

Схожі статті
Реклама
Стиль життя
ПОПУЛЯРНІ