5 осінніх кавових напоїв, які легко приготувати вдома

З гарбузом, солоною карамеллю, яблучним сиропом і не тільки

АВТОР:

ФОТО: Gettyimages

опубліковано: 3 вересня 2025

Реклама

Ми розуміємо, ти — солідна людина, яка зазвичай у кав’ярнях традиційно замовляє фільтр чи флет-вайт. Ти ніколи не додаєш сиропів і не просиш збитих вершків, адже кава має смакувати як кава. Але настає осінь — і навіть найпослідовніших та найконсервативніших тягне на щось пряне, солодке і трохи сентиментальне. Ми підготували для тебе рецепти п’яти затишних напоїв, які, можливо, не розбудять так, як еспресо, але точно додадуть осіннього настрою кожному дню.

Кава з карамеллю та пеканом

Інгредієнти:

  • 240 мл свіжозвареної кави;
  • 60 мл карамельного соусу;
  • 60 мл молока;
  • 1 ст. л. подрібнених горіхів пекан;
  • збиті вершки (за бажанням).

Як готувати:

1. У маленькій каструлі підігрій молоко разом з карамельним соусом, постійно помішуючи.

2. Перелий суміш у гарячу каву та добре розмішай.

3. Прикрась збитими вершками й посип подрібненим пеканом.

Гарбузове спайс лате

Гарбузове лате: рецепт

Інгредієнти:

  • 240 мл еспресо або міцної кави;
  • 240 мл гарячого молока;
  • 2 ст. л. гарбузового пюре;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 1/2 ч. л. суміші спецій для гарбузового пирога (кориця, імбир, гвоздика, мускатний горіх);
  • збиті вершки (за бажанням).

Як готувати:

1. Змішай гарбузове пюре, цукор і спеції у невеликій каструлі. Прогрівай, поки суміш не почне злегка булькати.

2. Додай гаряче молоко та еспресо, добре збий вінчиком.

3. Перелий у горнятко. Прикрась збитими вершками та ще трішки присип спеціями, якщо любиш.

Лате із солоною карамеллю та шоколадом

Інгредієнти:

  • 240 мл молока (звичайного, знежиреного або мигдального);
  • 180 мл кави;
  • 2 ст. л. шоколадного сиропу або какао-порошку;
  • 2 ст. л. сиропу солоної карамелі (плюс трохи для декору);
  • збиті вершки;
  • дрібка морської солі;
  • тертий шоколад чи какао для посипання.

Як готувати:

1. У маленькій каструлі підігрій молоко на середньому вогні (не доводь до кипіння). Якщо маєш капучинатор — спінь молоко до ніжної піни. Якщо ні — просто збий вінчиком.

2. Звари каву та перелий у велике горнятко.

3. У мисочці змішай шоколадний сироп і сироп із солоної карамелі. Додай до кави й перемішай.

4. Повільно влий спінене молоко, зверху прикрась збитими вершками, карамельним соусом, щіпкою солі та шоколадною стружкою.

Лате з корицею та медом

Лате з корицею та медом

Інгредієнти:

  • 4 ст. л. меленої кави;
  • 120 мл окропу;
  • 1,5 ст. л. меду;
  • щіпка меленої кориці;
  • щіпка морської солі (за бажанням);
  • 80 мл молока (звичайного або вівсяного).

Як готувати:

1. Засип каву у френч-прес і залий окропом. Залиш настоюватися на 4 хвилини.

2. Перелий готову каву в горнятко. Додай мед, корицю та щіпку солі, перемішай.

3. Підігрій молоко (можна трохи збити вінчиком, щоб було ніжніше) і влий у каву.

4. Перемішай і насолоджуйся. 

Пряне яблучне лате 

Інгредієнти:

  • 2 шоти еспресо;
  • 240 мл молока;
  • 1–2 ст. л. яблучного сиропу (домашнього чи купленого);
  • 1 ст. л. карамельного соусу (за бажанням);
  • дрібка кориці або мускатного горіха.

Як готувати:

1. Звари 2 шоти еспресо.

2. Підігрій молоко та збий у піну (капучинатором чи вінчиком).

3. У горнятко налий яблучний сироп, додай гаряче молоко.

4. Поверх влий еспресо.

5. Прикрась карамельним соусом і посип дрібкою кориці або мускатного горіха. 

Смачного!

Схожі статті
Реклама
Стиль життя
ПОПУЛЯРНІ