5 простих методів приготування тіста

Для оладків, піци, вареників і не тільки

АВТОР:

ФОТО: Gettyimages

опубліковано: 18 серпня 2025

Реклама

Кожен кулінар — навіть початківець — знає: основа багатьох смачних страв — це ідеальне тісто. Методів його приготування існує безліч, тож як обрати той, що підійде саме тобі? Ми зібрали п’ять простих і зрозумілих рецептів тіста, які допоможуть тобі не губитися в різноманітті варіантів та щоразу готувати ідеальну основу — для вареників, піци, хліба, пирогів, оладків і не тільки.

5 рецептів тіста для будь-яких потреб: для піци, вареників, пирогів, хліба і не тільки

5 рецептів тіста для піци, вареників, пирогів, хліба і не тільки

Тісто на дріжджах 

Інгредієнти:

  • 500 г борошна;
  • 200 мл води;
  • 10 г сухих дріжджів;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1 ч. л. цукру;
  • 2 ст. л. олії.

Як готувати: 

1. У склянці теплої води розчини цукор і дріжджі. Залиши на 10–15 хвилин, щоб дріжджі почали активізуватися.

2. У борошно додай сіль і олію, потім влий дріжджову суміш.

3. Заміси тісто і залиш його під рушником у теплі на 1–1,5 години для підйому.

4. Після того як тісто підніметься, вимішай ще раз і використовуй для пирогів чи хліба.

Для чого підходить: хліб, булочки, пироги з різними начинками (м’ясо, овочі, солодкі начинки).

Тісто на пиві

Інгредієнти:

  • 300 мл пива;
  • 500 г борошна;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1 ч. л. цукру;
  • 2 ст. л. олії.

Як готувати:

1. В окремій мисці змішай пиво з олією.

2. Просій борошно із сіллю та цукром.

3. Потроху додавай борошно до рідкої суміші, замішуючи тісто.

4. Вимішуй до еластичності, накрий рушником і залиш на 30 хвилин.

Для чого підходить: ідеально для приготування піци, чебуреків або різноманітних закусок з начинками.

Рецепт тіста для піци на пиві

Тісто на кефірі

Інгредієнти: 

  • 500 г борошна;
  • 200 мл кефіру;
  • 1 яйце;
  • 1 ч. л. соди (гасимо оцтом);
  • 2 ст. л. олії;
  • 1 ч. л. цукру;
  • 0,5 ч. л. солі.

Як готувати:

1. Змішай кефір, яйце, олію, соду (погаси оцтом), цукор та сіль.

2. Потроху додавай борошно і замішуй тісто.

3. Після того як воно стане еластичним, залиши на 20 хвилин, щоб тісто відпочило.

Для чого підходить: ідеально для пирогів, пончиків, чебуреків або швидких оладків. 

Тісто на воді

Інгредієнти:

  • 500 г борошна;
  • 200 мл води;
  • 1 ч. л. солі;
  • 2 ст. л. олії.

Як готувати:  

1. В окремій мисці змішай борошно і сіль.

2. Поступово додавай воду та олію, замішуючи тісто.

3. Вимішуй до однорідності, накрий рушником і залиши на 15–20 хвилин.

Для чого підходить: для вареників, пельменів, чебуреків, хінкалі.

Тісто для вареників: простий рецепт

Тісто на воді та олії

Інгредієнти: 

  • 500 г борошна;
  • 200 мл води;
  • 3 ст. л. олії;
  • 1 ч. л. солі.

Як готувати:

1. Змішай борошно та сіль.

2. Додай воду та олію, замішуючи еластичне тісто.

3. Залиши тісто на 20 хвилин для відпочинку.

Для чого підходить: для пиріжків, піци, випічки.

Смачного!

Схожі статті
Реклама
Стиль життя
ПОПУЛЯРНІ