5 простих методів приготування тіста
Кожен кулінар — навіть початківець — знає: основа багатьох смачних страв — це ідеальне тісто. Методів його приготування існує безліч, тож як обрати той, що підійде саме тобі? Ми зібрали п’ять простих і зрозумілих рецептів тіста, які допоможуть тобі не губитися в різноманітті варіантів та щоразу готувати ідеальну основу — для вареників, піци, хліба, пирогів, оладків і не тільки.
5 рецептів тіста для будь-яких потреб: для піци, вареників, пирогів, хліба і не тільки
Тісто на дріжджах
Інгредієнти:
- 500 г борошна;
- 200 мл води;
- 10 г сухих дріжджів;
- 1 ч. л. солі;
- 1 ч. л. цукру;
- 2 ст. л. олії.
Як готувати:
1. У склянці теплої води розчини цукор і дріжджі. Залиши на 10–15 хвилин, щоб дріжджі почали активізуватися.
2. У борошно додай сіль і олію, потім влий дріжджову суміш.
3. Заміси тісто і залиш його під рушником у теплі на 1–1,5 години для підйому.
4. Після того як тісто підніметься, вимішай ще раз і використовуй для пирогів чи хліба.
Для чого підходить: хліб, булочки, пироги з різними начинками (м’ясо, овочі, солодкі начинки).
Тісто на пиві
Інгредієнти:
- 300 мл пива;
- 500 г борошна;
- 1 ч. л. солі;
- 1 ч. л. цукру;
- 2 ст. л. олії.
Як готувати:
1. В окремій мисці змішай пиво з олією.
2. Просій борошно із сіллю та цукром.
3. Потроху додавай борошно до рідкої суміші, замішуючи тісто.
4. Вимішуй до еластичності, накрий рушником і залиш на 30 хвилин.
Для чого підходить: ідеально для приготування піци, чебуреків або різноманітних закусок з начинками.
Тісто на кефірі
Інгредієнти:
- 500 г борошна;
- 200 мл кефіру;
- 1 яйце;
- 1 ч. л. соди (гасимо оцтом);
- 2 ст. л. олії;
- 1 ч. л. цукру;
- 0,5 ч. л. солі.
Як готувати:
1. Змішай кефір, яйце, олію, соду (погаси оцтом), цукор та сіль.
2. Потроху додавай борошно і замішуй тісто.
3. Після того як воно стане еластичним, залиши на 20 хвилин, щоб тісто відпочило.
Для чого підходить: ідеально для пирогів, пончиків, чебуреків або швидких оладків.
Тісто на воді
Інгредієнти:
- 500 г борошна;
- 200 мл води;
- 1 ч. л. солі;
- 2 ст. л. олії.
Як готувати:
1. В окремій мисці змішай борошно і сіль.
2. Поступово додавай воду та олію, замішуючи тісто.
3. Вимішуй до однорідності, накрий рушником і залиши на 15–20 хвилин.
Для чого підходить: для вареників, пельменів, чебуреків, хінкалі.
Тісто на воді та олії
Інгредієнти:
- 500 г борошна;
- 200 мл води;
- 3 ст. л. олії;
- 1 ч. л. солі.
Як готувати:
1. Змішай борошно та сіль.
2. Додай воду та олію, замішуючи еластичне тісто.
3. Залиши тісто на 20 хвилин для відпочинку.
Для чого підходить: для пиріжків, піци, випічки.
Смачного!