Хрустка та ароматна: рецепт найсмачнішої картоплі по-селянськи
ФОТО: Gettyimages
опубліковано: 27 листопада 2025
Хочеш приготувати картоплю по-селянськи так, щоб вона вийшла ще кращою, ніж в улюбленому фастфуді: ароматною, хрумкою ззовні й ніжною всередині? Тоді цей рецепт від найвідомішого українського кулінара Євгена Клопотенка — саме те, що треба. А наприкінці — бонус: простий соус, який підкреслить смак картоплі та зробить страву ще яскравішою.
Рецепт найсмачнішої картоплі по-селянськи від Євгена Клопотенка

Інгредієнти:
- 500 г картоплі;
- 4–5 зубків часнику;
- 2–3 ст. л. соняшникової олії;
- 2–3 гілочки чебрецю або розмарину;
- сіль і перець на свій смак.
Як готувати:
1. Візьми 500 г картоплі приблизно однакового розміру, добре помий і не очищай від шкірки. Поклади в каструлю, залий водою та відвари до напівготовності — це займе близько 15–20 хвилин. Потім вийми картоплю та обсуши її паперовими рушниками.
2. Розріж кожну картоплину на чотири частини. У форму для запікання налий 2–3 ст. л. соняшникової олії, рівномірно розподіли її по дну та виклади картоплю одним шаром.
3. Увімкни духовку розігріватися до 210 °C. Додай до картоплі 4–5 зубків часнику. Можна їх не очищати, а просто приплюснути пласким боком леза ножа. Якщо хочеш отримати більш насичений смак та аромат, тоді вичави часник зверху на картоплю. Посоли та поперчи до смаку — дрібна сіль підійде найкраще, бо швидко розчиняється.
4. Додай 2–3 гілочки свіжого чебрецю або використай сухий. Запікай у духовці за 210 °C у режимі гриля чи конвекції 10–15 хвилин, доки картопля не зарум’яниться. За потреби подовж час приготування.
Рекомендації щодо приготування картоплі по-селянськи від Євгена Клопотенка
Для цієї страви найкраще підійде картопля з підвищеним вмістом крохмалю — вона добре тримає форму й не розвалюється під час запікання. Якщо хочеш отримати більш виразний, пікантний смак, можеш додати більше часнику або використати його сушений варіант. Також для додаткового аромату підійдуть куркума, суха гірчиця чи трішки кропу.
І бонус від редакції Cosmo: рецепт найсмачнішого соусу до картоплі по-селянськи
Інгредієнти:
- 3 ст. л. сметани або грецького йогурту;
- 1–2 зубки часнику;
- 1 ч. л. лимонного соку;
- невеликий пучок кропу або петрушки;
- щіпка солі;
- чорний мелений перець на свій смак;
- за бажанням: дрібка паприки або гірчиці для пікантності.
Як готувати:
1. У невеликій мисці змішай сметану (або йогурт) із дрібно натертим чи вичавленим часником.
2. Додай лимонний сік, посоли та поперчи.
3. Дрібно наріж зелень та додай до соусу
4. Перемішай до однорідності та дай настоятися хоча б 5–10 хвилин, щоб аромати поєдналися.
Смачного!






