Рецепт класичного американського гарбузового пирога, як з фільмів

Найзатишніший осінній десерт

ФОТО: Gettyimages

опубліковано: 31 жовтня 2025

Реклама

Якщо ти хоча б кілька разів дивилася сімейні американські комедії, то напевно пам’ятаєш цей момент: усі метушаться перед святом, а на столі стоїть він — ідеальний гарбузовий пиріг з рум’яною скоринкою, ніжною начинкою й ложкою збитих вершків зверху. Якщо тобі, як і нам, давно хотілося спробувати приготувати його власноруч, цей рецепт саме для тебе.

Класичний американський гарбузовий пиріг: покроковий рецепт

Класичний американський гарбузовий пиріг: покроковий рецепт

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 210 г пшеничного борошна (просіяного);
  • дрібка солі;
  • 1 ч. л. цукру;
  • 140 г холодного вершкового масла, нарізаного кубиками;
  • 1 жовток (додасть крихкості);
  • 60–75 мл крижаної води (додавай поступово, поки тісто не збереться в кулю).

Для гарбузової начинки:

  • 425 г гарбузового пюре;
  • 3 великі яйця;
  • 200 г світло-коричневого цукру (можна змішати наполовину з білим, щоб не було надто насичено);
  • 15 г кукурудзяного крохмалю або 1 ст. л. борошна;
  • 1/4 ч. л. солі;
  • 1 ½ ч. л. меленої кориці;
  • 1/2 ч. л. меленого імбиру;
  • 1/4 ч. л. меленого мускатного горіха;
  • 1/8 ч. л. меленої гвоздики або щіпка кардамону (для теплого аромату);
  • 240 мл жирних вершків (від 30%);
  • 60 мл молока.

Як готувати:

1. Приготуй тісто. У мисці середнього розміру змішай борошно і дрібку солі. Додай нарізане кубиками холодне вершкове масло й перетирай руками або виделкою, доки не утворяться грудочки розміром з горошину.

2. Додай цукор і перемішай. Потім поступово вливай крижану воду, перемішуючи виделкою. Виміси руками до однорідності, сформуй кулю, трохи сплюсни, загорни у плівку та постав у холодильник на 30 хвилин.

3. Розігрій духовку до 220°C. Змасти форму для пирога діаметром 23 см (глибина — приблизно 5 см).

4. Розкачай охолоджене тісто у коло діаметром близько 33 см, виклади його у форму, обріж краї та проколи дно виделкою по всьому периметру.

5. Накрий тісто пергаментом або фольгою, наповни квасолею або спеціальними вантажами й випікай 10 хвилин. Зніми фольгу та вантаж і допікай ще 5 хвилин до легкого підрум’янення країв. Вийми форму з духовки й дай основі охолонути.

6. Зменш температуру духовки до 190°C. У великій мисці змішай гарбузове пюре, яйця й цукор. Додай кукурудзяний крохмаль, сіль, корицю, імбир, мускатний горіх, гвоздику, вершки та молоко. Збий вінчиком до однорідності — маса має бути трохи густою.

7. Вилий гарбузову начинку в попередньо випечену основу. Випікай приблизно 40 хвилин. Через 20 хвилин після початку випікання накрий пиріг фольгою, щоб краї не підгоріли.

8. Перевір готовність: середина пирога має злегка тремтіти — вона застигне під час охолодження.

9. Дістань пиріг з духовки, залиш охолонути на решітці не менше ніж на 3 години.

10. Подавай порційно з ложкою збитих вершків.

Смачного! 

Схожі статті
Реклама
Стиль життя
ПОПУЛЯРНІ