Рецепт пасти з креветками та лимонною цедрою від авторки кулінарного блогу The Pasta Queen
ФОТО: Gettyimages
опубліковано: 30 липня 2025
Коли мова заходить про справжню італійську кухню, складно не згадати The Pasta Queen. Цей публічний образ належить Надії Катерині Мунно — харизматичній італійці, яка народилась у Римі та виросла в родині з багатовіковими кулінарними традиціями. Її предки займалися виготовленням пасти ще з XIX століття, і любов до італійської гастрономії вона ввібрала з дитинства. Світову популярність Надія здобула у 2020 році завдяки TikTok. Побачивши, як спотворено виглядають деякі рецепти її улюблених страв у Інтернеті, вона вирішила показати, як готувати їх правильно.
Аби переконатися у довершеності її рецептів, ми пропонуємо тобі приготувати її пасту з креветками та лимоном. Готуй, щоб відчути себе якщо й не королевою пасти, то принцесою — точно!
Рецепт пасти з креветками та лимонною цедрою від The Pasta Queen
@the_pastaqueen There’s something about adding lemon to anything …. It’s an obsession Enjoy this Shrimpy Lemon Spaghetti recipe, one of my most popular recipes of the year. #shrimp #spaghetti #pasta #cooking ♬ Sunroof - Nicky Youre & dazy
Інгредієнти:
Для бульйону з креветкової шкаралупи:
- 2 ст. л. оливкової олії extra virgin;
- 1 морквина;
- 1 стебло селери;
- 1 середня біла цибулина;
- 20 г петрушки;
- панцирі та голови з 10–12 великих креветок;
- морська сіль і свіжомелений чорний перець — на власний смак;
- 120 мл сухого білого вина;
- 1,5 л води.
Для пасти:
- 2 ст. л. оливкової олії (плюс трохи для подачі);
- 1 зубок часнику, грубо подрібнений;
- 10–12 креветок, очищених і без хвостів;
- 1 ч. л. лимонної цедри;
- 120 мл сухого білого вина;
- 2 ст. л. свіжої петрушки, дрібно нарізаної;
- 450 г спагеті;
- 6 помідорів чері;
- тертий пармезан — за бажанням.
Як готувати:
1. У великій каструлі розігрій оливкову олію на середньому вогні. Додай подрібнені моркву, селеру, цибулю та стебла петрушки. Протушкуй кілька хвилин.
2. Додай панцири та голови креветок, збільш вогонь і трохи обсмаж. Посоли, поперчи. Влий біле вино, дай алкоголю випаруватися. Додай воду (приблизно 1,5 літра), доведи до кипіння, потім зменш вогонь і вари бульйон без кришки 20 хвилин. Зціди усе зайве і залиш рідину на маленькому вогні.
3. На великій сковороді розігрій 2 ст. л. олії з часником на середньому вогні. Готуй 1–2 хвилини, поки часник стане ароматним. Додай креветки, обсмажуй приблизно 1 хвилину. Додай лимонну цедру і біле вино. Струси сковороду. Готуй ще 2 хвилини, поки креветки не стануть матово-рожевими. Вийми їх шумівкою.
4. 6–8 креветок (решту залиш для подачі) поклади у блендер, додай 60 мл рідини зі сковороди, у якій смажилися креветки. Подрібни до кремоподібної консистенції.
5. Перелий креветковий крем назад у сковороду, додай петрушку і ще трохи олії.
6. Всип пасту у сковороду сухою, додай бульйон. Готуй, постійно помішуючи, підливаючи бульйон частинами (по ~60 мл). Вари до стану al dente, поки паста не вбере більшість рідини. Усього потрібно приблизно 10–12 хвилин.
7. Додай розрізані навпіл помідори чері й готуй ще 1–2 хвилини.
8. Подавай пасту зі свіжою лимонною цедрою, рештою креветок і тертим пармезаном (за бажанням).
Смачного!