Рецепт пасти з креветками та лимонною цедрою від авторки кулінарного блогу The Pasta Queen

Рецепт від італійки, предки якої займалися виготовленням пасти ще з XIX століття

ФОТО: Gettyimages

опубліковано: 30 липня 2025

Реклама

Коли мова заходить про справжню італійську кухню, складно не згадати The Pasta Queen. Цей публічний образ належить Надії Катерині Мунно — харизматичній італійці, яка народилась у Римі та виросла в родині з багатовіковими кулінарними традиціями. Її предки займалися виготовленням пасти ще з XIX століття, і любов до італійської гастрономії вона ввібрала з дитинства. Світову популярність Надія здобула у 2020 році завдяки TikTok. Побачивши, як спотворено виглядають деякі рецепти її улюблених страв у Інтернеті, вона вирішила показати, як готувати їх правильно. 

Аби переконатися у довершеності її рецептів, ми пропонуємо тобі приготувати її пасту з креветками та лимоном. Готуй, щоб відчути себе якщо й не королевою пасти, то принцесою — точно!

Рецепт пасти з креветками та лимонною цедрою від The Pasta Queen

@the_pastaqueen There’s something about adding lemon to anything …. It’s an obsession Enjoy this Shrimpy Lemon Spaghetti recipe, one of my most popular recipes of the year. #shrimp #spaghetti #pasta #cooking ♬ Sunroof - Nicky Youre & dazy

Інгредієнти:

Для бульйону з креветкової шкаралупи:

  • 2 ст. л. оливкової олії extra virgin;
  • 1 морквина;
  • 1 стебло селери;
  • 1 середня біла цибулина;
  • 20 г петрушки;
  • панцирі та голови з 10–12 великих креветок;
  • морська сіль і свіжомелений чорний перець — на власний смак;
  • 120 мл сухого білого вина;
  • 1,5 л води.

Для пасти:

  • 2 ст. л. оливкової олії (плюс трохи для подачі);
  • 1 зубок часнику, грубо подрібнений;
  • 10–12 креветок, очищених і без хвостів;
  • 1 ч. л. лимонної цедри;
  • 120 мл сухого білого вина;
  • 2 ст. л. свіжої петрушки, дрібно нарізаної;
  • 450 г спагеті;
  • 6 помідорів чері;
  • тертий пармезан — за бажанням.

Як готувати:

1. У великій каструлі розігрій оливкову олію на середньому вогні. Додай подрібнені моркву, селеру, цибулю та стебла петрушки. Протушкуй кілька хвилин.

2. Додай панцири та голови креветок, збільш вогонь і трохи обсмаж. Посоли, поперчи. Влий біле вино, дай алкоголю випаруватися. Додай воду (приблизно 1,5 літра), доведи до кипіння, потім зменш вогонь і вари бульйон без кришки 20 хвилин. Зціди усе зайве і залиш рідину на маленькому вогні. 

3. На великій сковороді розігрій 2 ст. л. олії з часником на середньому вогні. Готуй 1–2 хвилини, поки часник стане ароматним. Додай креветки, обсмажуй приблизно 1 хвилину. Додай лимонну цедру і біле вино. Струси сковороду. Готуй ще 2 хвилини, поки креветки не стануть матово-рожевими. Вийми їх шумівкою.

4. 6–8 креветок (решту залиш для подачі) поклади у блендер, додай 60 мл рідини зі сковороди, у якій смажилися креветки. Подрібни до кремоподібної консистенції.

5. Перелий креветковий крем назад у сковороду, додай петрушку і ще трохи олії. 

6. Всип пасту у сковороду сухою, додай бульйон. Готуй, постійно помішуючи, підливаючи бульйон частинами (по ~60 мл). Вари до стану al dente, поки паста не вбере більшість рідини. Усього потрібно приблизно 10–12 хвилин.

7. Додай розрізані навпіл помідори чері й готуй ще 1–2 хвилини.

8. Подавай пасту зі свіжою лимонною цедрою, рештою креветок і тертим пармезаном (за бажанням).

Смачного!

Схожі статті
Реклама
Стиль життя
ПОПУЛЯРНІ