Різдвяний штолен без дріжджів: швидкий рецепт від Євгена Клопотенка

Для тих, хто не хоче довго чекати

АВТОР:

ФОТО: Gettyimages (ілюстративне фото)

опубліковано: 17 грудня 2025

Реклама

Знайдеться не так багато сміливиць та сміливців, що візьмуться за приготування різдвяного штолена самотужки. Тим паче — якщо до Різдва залишається не так багато часу, адже ми знаємо, що приготування класичного штолена потребує неабиякого терпіння: за традицією його печуть за 3-4 тижні до свята, а потім витримують у прохолодному місці, регулярно просочуючи маслом і витримуючи смак.

Та якщо цього року тобі хочеться поекспериментувати й власними руками приготувати святкову випічку, яка стане окрасою столу і точно здивує усіх твоїх гостей, ділимось рецептом найвідомішого українського кулінара Євгена Клопотенка, який тобі у цьому допоможе. Його версія штолена без дріжджів не потребує тривалої ферментації та багатотижневої витримки, готується значно швидше, але при цьому зберігає насичений смак, аромат сухофруктів і ту саму різдвяну атмосферу, за яку ми так любимо цей легендарний кекс.

Швидкий різдвяний штолен без дріжджів за рецептом Євгена Клопотенка

Швидкий різдвяний штолен без дріжджів за рецептом Євгена Клопотенка

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 300 г борошна;
  • 50 г смаженого мигдалю;
  • 150 г кисломолочного сиру 9%;
  • 50 г цукатів;
  • 50 г родзинок;
  • 50 г в’яленої вишні;
  • 1 яйце; 
  • 150 г цукру; 
  • 100 г вершкового масла 82,5%;
  • 100 мл коньяку, рому чи віскі;
  • 1 апельсин;
  •  ½ ч. л. меленого кардамону; 
  • 1 ч. л. розпушувача; 
  • 1 ч. л. ванільного цукру; 
  • 100 г цукрової пудри;
  • дрібка солі.

Для сиропу:

  • 100 г цукрової пудри (і додатково 1 ст. л. для посипання);
  • 150 мл води;
  • 3 зірочки бодяну.

Як готувати:

1. Підготуй деякі продукти. Дістань вершкове масло з холодильника заздалегідь, щоб воно стало м’яким, кімнатної температури. Кисломолочний сир перетри через дрібне сито. Смажений мигдаль (50 г) перебий у блендері або кавомолці до стану борошна.

2. У миску всип 50 г цукатів, 50 г родзинок і 50 г в’яленої вишні, залий 100 мл коньяку або рому та залиш настоюватися приблизно на 20 хвилин. Тим часом увімкни духовку й розігрій її до 180 градусів. 

3. Зроби тісто. У мисці змішай 300 г борошна, 150 г цукру, 100 г цукрової пудри, ½ ч. л. меленого кардамону, 1 ч. л. розпушувача та 1 ч. л. ванільного цукру. Перемішай усе ложкою. Додай яйце, 150 г кисломолочного сиру 9%, 100 г м’якого вершкового масла 82,5% і сік половини апельсина.

4. Злий із цукатів зайву рідину та додай їх до тіста. Добре виміси масу, щоб усі інгредієнти рівномірно розподілилися. Натри цедру з одного апельсина та додай в тісто.

5. Сформуй штолен у вигляді довгастої хлібини та виклади його на деко, застелене пергаментом. Випікай 40–45 хвилин за температури 180 градусів.

6. Поки штолен випікається, приготуй сироп. У сотейнику змішай 100 г цукрової пудри та 150 мл води, додай 3 зірочки бодяну й вари на мінімальному вогні близько 10 хвилин. Зніми з вогню та дай сиропу охолонути.

7. Готовий штолен дістань із духовки, залиш трохи охолонути, а потім просочи сиропом — полий ложкою або щедро змасти кулінарним пензликом. На завершення присип штолен цукровою пудрою та, за бажанням, апельсиновою цедрою.

Світлого Різдва!

Схожі статті
Реклама
Стиль життя
ПОПУЛЯРНІ