Різдвяний штолен без дріжджів: швидкий рецепт від Євгена Клопотенка
Знайдеться не так багато сміливиць та сміливців, що візьмуться за приготування різдвяного штолена самотужки. Тим паче — якщо до Різдва залишається не так багато часу, адже ми знаємо, що приготування класичного штолена потребує неабиякого терпіння: за традицією його печуть за 3-4 тижні до свята, а потім витримують у прохолодному місці, регулярно просочуючи маслом і витримуючи смак.
Та якщо цього року тобі хочеться поекспериментувати й власними руками приготувати святкову випічку, яка стане окрасою столу і точно здивує усіх твоїх гостей, ділимось рецептом найвідомішого українського кулінара Євгена Клопотенка, який тобі у цьому допоможе. Його версія штолена без дріжджів не потребує тривалої ферментації та багатотижневої витримки, готується значно швидше, але при цьому зберігає насичений смак, аромат сухофруктів і ту саму різдвяну атмосферу, за яку ми так любимо цей легендарний кекс.
Швидкий різдвяний штолен без дріжджів за рецептом Євгена Клопотенка

Інгредієнти:
Для тіста:
- 300 г борошна;
- 50 г смаженого мигдалю;
- 150 г кисломолочного сиру 9%;
- 50 г цукатів;
- 50 г родзинок;
- 50 г в’яленої вишні;
- 1 яйце;
- 150 г цукру;
- 100 г вершкового масла 82,5%;
- 100 мл коньяку, рому чи віскі;
- 1 апельсин;
- ½ ч. л. меленого кардамону;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 1 ч. л. ванільного цукру;
- 100 г цукрової пудри;
- дрібка солі.
Для сиропу:
- 100 г цукрової пудри (і додатково 1 ст. л. для посипання);
- 150 мл води;
- 3 зірочки бодяну.
Як готувати:
1. Підготуй деякі продукти. Дістань вершкове масло з холодильника заздалегідь, щоб воно стало м’яким, кімнатної температури. Кисломолочний сир перетри через дрібне сито. Смажений мигдаль (50 г) перебий у блендері або кавомолці до стану борошна.
2. У миску всип 50 г цукатів, 50 г родзинок і 50 г в’яленої вишні, залий 100 мл коньяку або рому та залиш настоюватися приблизно на 20 хвилин. Тим часом увімкни духовку й розігрій її до 180 градусів.
3. Зроби тісто. У мисці змішай 300 г борошна, 150 г цукру, 100 г цукрової пудри, ½ ч. л. меленого кардамону, 1 ч. л. розпушувача та 1 ч. л. ванільного цукру. Перемішай усе ложкою. Додай яйце, 150 г кисломолочного сиру 9%, 100 г м’якого вершкового масла 82,5% і сік половини апельсина.
4. Злий із цукатів зайву рідину та додай їх до тіста. Добре виміси масу, щоб усі інгредієнти рівномірно розподілилися. Натри цедру з одного апельсина та додай в тісто.
5. Сформуй штолен у вигляді довгастої хлібини та виклади його на деко, застелене пергаментом. Випікай 40–45 хвилин за температури 180 градусів.
6. Поки штолен випікається, приготуй сироп. У сотейнику змішай 100 г цукрової пудри та 150 мл води, додай 3 зірочки бодяну й вари на мінімальному вогні близько 10 хвилин. Зніми з вогню та дай сиропу охолонути.
7. Готовий штолен дістань із духовки, залиш трохи охолонути, а потім просочи сиропом — полий ложкою або щедро змасти кулінарним пензликом. На завершення присип штолен цукровою пудрою та, за бажанням, апельсиновою цедрою.
Світлого Різдва!






