Як приготувати кімчі у домашніх умовах

Пікантно, корисно, смачно


АВТОР:

опубліковано: 20 травня 2025

Реклама

У сучасному світі, де здорове харчування стає все важливішим, ми більше звертаємо увагу на продукти, що не лише смачні, а й корисні. Серед них особливе місце займають ферментовані страви, які підтримують баланс мікрофлори в організмі та сприяють покращенню травлення. Однією з таких страв є кімчі — корейська закуска, що має тисячолітню історію. Вона є невіддільною частиною щоденного раціону корейців і навіть була включена до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Кімчі багата на пробіотики, які сприяють нормалізації травлення та зміцненню імунної системи. Крім того, кімчі містить вітаміни A, C, K і групи B, а також антиоксиданти, що позитивно впливають на здоров’я шкіри та загальне самопочуття. 

Ця страва є низькокалорійною і має високий вміст клітковини, що робить її чудовим доповненням до будь-якої дієти, а також сприяє зниженню рівня холестерину та покращенню роботи серцево-судинної системи. Якщо ти хочеш додати цей смачний і корисний продукт до свого раціону, ось як можна приготувати кімчі вдома, насолоджуючись усіма його перевагами.

Як приготувати кімчі в домашніх умовах: покроковий рецепт

Кімчі в домашніх умовах: покроковий рецепт

Інгредієнти:

  • 1 середній качан пекінської капусти (приблизно 900 г);
  • 60 г не йодованої морської солі;
  • вода (дистильована або фільтрована);
  • 1 ст. ложка подрібненого часнику (5–6 зубків);
  • 1 ч. ложка тертого свіжого імбиру;
  • 1 ч. ложка гранульованого цукру;
  • 2 ст. ложки рибного соусу або пасти з креветок;
  • 1–5 ст. ложок перцю чилі;
  • 225 г дайкона, очищеного та нарізаного скибочками;
  • 4 середні зелені цибулини, очищені та розрізані на невеликі частини.

Як готувати: 

1. Підготуй капусту. Розріж капусту вздовж на чотири частини. Вилучи тверді частини з кожного шматка, а потім наріж кожну чверть невеличкими шматочками.

2. Поклади капусту у велику чашу і посип її сіллю. Розминай капусту руками, поки вона не стане м’якою. Додай стільки води, щоб вона покривала капусту. Поклади тарілку поверх капусти та притисни важким предметом (наприклад, банкою чи консервами). Залиш на 1–2 години.

3. Промий капусту холодною водою тричі. Залиш на 15–20 хвилин, щоб вода стекла.

4. Приготуй пасту зі спецій. Вимий і висуши чашу, в якій солила капусту. З’єднай у ній часник, імбир, цукор, рибний соус або пасту з креветок (або воду), перемішай до утворення однорідної пасти. Потім додай перець чилі (від 1 ст. ложки для м’якого смаку до 5 ст. ложок для гострого).

5. Змішай овочі з пастою. Обережно вичави залишки води з капусти й додай її до пасти. Додай редьку та цибулю, добре перемішай.

6. Обережно розподіли пасту руками поміж овочів, щоб вони були повністю покриті нею.

7. Поклади кімчі у чисту 1-літрову банку. Натикай на кімчі, доки розсіл (рідина, що виходить) не підніметься, щоб покрити овочі, залишаючи зверху щонайменше 2,5 см вільного простору. Щільно закрий банку. 

8. Залиш кімчі бродити від 1 до 5 днів. Постав тарілку або миску під банку, щоб зібрати будь-яку рідину, що переллється. Залиш банку за прохолодної кімнатної температури, захистивши від прямих сонячних променів, на 1–5 днів. Ти можеш побачити бульбашки всередині банки, а розсіл може просочуватися з-під кришки.

9. Перевіряй банку щодня. Відкривай банку та натискай на овочі чистим пальцем або ложкою, щоб вони залишалися під розсолом (це також вивільняє гази, що утворюються під час бродіння). 

10. Ну а на 3-й день можна скуштувати кімчі! Коли воно буде достатньо стиглим на твій смак, перенеси банку в холодильник. 

Ти можеш з’їсти його одразу, але найкраще почекати ще тиждень-два. Смачного!

Схожі статті
Реклама
Стиль життя
ПОПУЛЯРНІ