Як приготувати найсмачнішу кутю: рецепти та поради
ФОТО: Gettyimages
опубліковано: 4 грудня 2025
Всі ми пам’ятаємо з дитинства той момент, коли родина збиралася за столом і кожен брав першу ложку куті. Звичайна на вигляд страва, але саме вона ставала символом початку свята і того, що всі нарешті разом. І хоч у минуле не повернутися й, на жаль, не в кожного є можливість зустріти Різдво з близькими, відтворити цей знайомий ностальгійний смак усе ж можна спробувати.
У нашому матеріалі — класичний рецепт куті, кілька цікавих експериментальних варіантів та поради, які допоможуть приготувати ідеальну кутю, незалежно від того, чи готуєш її вперше, чи щороку вдосконалюєш свою сімейну традицію.

Як правильно готувати мак для куті
Мак — це серце куті. Якщо його приготувати правильно, страва вийде ароматною, ніжною й солодкою.
Як це зробити?
1. Промий приблизно 150 г маку під холодною водою.
2. Залий окропом і вари 20–25 хвилин, поки зернятка не стануть м’якими.
3. Злий воду.
4. Перетри мак у макітрі, ступці або блендері, поки мак не пустить білу рідину.
Рецепт традиційної української куті з пшениці
Інгредієнти:
- 1 склянка пшениці (краще — цільнозернової, не дробленої);
- 150 г маку;
- 100-150 г меду;
- 100 г волоських горіхів;
- 100 г родзинок;
- вода, сіль.
Як готувати:
1. Пшеницю промити, замочити на 4-6 годин.
2. Залити свіжою водою, додати дрібку солі та варити до м’якості (40-60 хв).
3. Зварити і перетерти мак (дивись рецепт вище).
4. Запарити родзинки окропом.
5. Змішати пшеницю, мак, горіхи, родзинки.
6. Додати мед (якщо густий — розтопи на водяній бані).
Рецепт куті з рису

Інгредієнти:
- 1 склянка рису (краще круглого);
- 100 г маку;
- 100 г меду або цукру;
- 80-100 г родзинок;
- горіхи — за смаком.
Як готувати:
1. Рис промити та зварити до розсипчастої консистенції.
2. Мак підготувати як у традиційному рецепті.
3. З’єднати рис, мак, родзинки, горіхи.
4. Додати мед або цукор.
Кутя з халвою для тих, хто обожнює солодке
Інгредієнти:
- 1 склянка рису або пшениці;
- 100 г маку;
- 100-150 г соняшникової халви;
- мед — за бажанням;
- горіхи, курага — за бажанням.
Як готувати:
1. Приготуй основу — рис або пшеницю.
2. Перетри мак.
3. Дрібно покриши халву.
4. Змішай всі інгредієнти.
Поради, щоб кутя була по-справжньому смачною:
- Не вари пшеницю чи рис надто довго — розварена кутя втрачає вигляд.
- Мед додавай тільки після охолодження, щоб не знищити корисні властивості.
- Горіхи краще підсмажити — смак стане цікавішим.
- Родзинки, курага, чорнослив повинні бути запарені, а не варені.
- До куті також можна додавати цукати, сушені фрукти чи ягоди — варіантів безліч, тож обирай те, що найбільше смакує.
- Кутю можна зробити рідкішою або густішою, додаючи узвар чи воду.
- Щоб смак став багатшим, дай страві настоятися 2-3 години.

І насамкінець: як і у випадку з варениками та борщем, які кожна з нас готує по-своєму, так і кутя має безліч варіацій — і фінальний смак залежить лише від твоєї фантазії, поєднаної з традиційною основою. Тож не бійся експериментувати — створюй свій варіант, що стане по-справжньому особливим і смакуватиме саме тобі!
Смачної куті і теплих свят!








