Як варити кукурудзу, щоб вона була соковита і м’яка: прості поради
ФОТО: Gettyimages
опубліковано: 1 серпня 2025
Тепла, м’яка кукурудза, трохи солі, шматочок вершкового масла — і раптом ніби знову літо. Цілий безтурботний день попереду, запах літнього дощу, і бабуся дістає качан просто з каструлі, що ще парує. Простий смак, знайомий з дитинства, але чомусь завжди такий бажаний.
Якщо хочеш відтворити цей затишний і такий ностальгійний літній перекус удома — ось кілька порад, як зварити кукурудзу так, щоб вона була ніжна, соковита і смачна.
Яку кукурудзу обрати?
Молода кукурудза. Зернятка світлі, м’які, легко протикаються нігтем. Листя — зелене. Така вариться швидко (20–30 хвилин) і завжди виходить соковитою.
Старіша кукурудза (зерна темніші та твердіші) потребує більше часу — 40–60 хвилин або й довше. Щоб зробити її м’якшою і смачнішою, замочи качани у холодній воді приблизно на годину перед варінням.
Мармурова кукурудза — це різновид із зернятками двох кольорів (жовтого і білого), качани якого виглядають плямисто. Вона зазвичай солодка і ніжна, тож її також можна відварити за 20–30 хвилин.
Уникай качанів із жовтими листками й сухими кінцями — це вказує на те, що кукурудза вже не «першої свіжості».
Класичний рецепт вареної кукурудзи
Інгредієнти:
- кукурудза — 4–6 качанів приблизно однакового розміру (чи будь-яка інша кількість, на яку в тебе є ємність);
- вода — достатньо, щоб покрити кукурудзу;
- сіль;
- вершкове масло — за бажанням.
Як готувати:
1. Очисть качани від листя та волокон (волосків).
2. Промий кукурудзу під холодною водою.
3. Поклади качани в каструлю і залий холодною водою так, щоб вона покривала їх повністю.
4. Доведи до кипіння, потім зменш вогонь до середнього, накрий кришкою і вари від 20 хвилин до години й більше відповідно до того, яку кукурудзу (молоду чи стару) ти обрала. Час від часу перевіряй готовність за допомогою виделки або зубочистки (зерна мають бути м’якими, але не розвареними).
Лайфхаки для приготування смачної кукурудзи від Євгена Клопотенка
Не додавай сіль на початку варіння — вона робить зерна жорсткішими. Краще підсолити вже готову кукурудзу або ж посолити воду за 5 хвилин до готовності. А ось трішки цукру під час варіння — гарна ідея: кулінар Євген Клопотенко радить додавати його для покращення смаку.
Ще один корисний лайфхак від Клопотенка: щоб кукурудза була ще м’якшою, після варіння злий воду, а каструлю загорни в рушник. Нехай качани постоять у теплі 30–60 хвилин.
Альтернатива класичному способу — варити кукурудзу просто в листі. Це не лише зберігає її природний аромат, а й робить смак більш насиченим і яскравим.
Подавай кукурудзу гарячою, з вершковим маслом, сіллю або улюбленими спеціями. А якщо хочеш легку скоринку і трохи димку — можеш швидко підрум’янити качани на грилі або сковороді-грилі. Смачного!