7 причин, чому вітамін С важливий для здоров’я, і в яких продуктах його найбільше

Вітамін, незамінний для міцного імунітету


АВТОР:

ФОТО: Pexels

опубліковано: 28 серпня 2024

Реклама

Вітамін С має заслужену славу захисника імунітету, тож його особливо важливо додати до свого раціону в сезон застудних захворювань. Але на цьому корисні властивості вітаміну С не закінчуються, і для тебе ми створили список із 7 причин, чому варто регулярно вживати достатньо вітаміну С (в середньому добова норма для жінок становить 75 мг, для чоловіків — 90 мг), та перелік продуктів, у яких його вміст найвищий.

7 цінних властивостей вітаміну С 

1. Зміцнює імунітет. Вітамін С ефективно захищає організм від вірусних і бактеріальних інфекцій: знижує ризик зараження, стимулює вироблення імунних клітин, інтерферонів і антитіл, прискорює одужання та запобігає розвитку ускладнень.

2. Сприяє синтезу колагену. Одна з найголовніших функцій вітаміну С — вироблення і збереження колагену, який є найбільш поширеним білком організму та основою сполучної тканини. Вітамін С допомагає амінокислотам проліну та лізину перетворюватися в гідроксипролін і гідроксилізин, які входять до структури колагену. Колаген необхідний для загоювання ушкоджень шкіри та підтримання тонусу епідермісу і здоров’я зубів, кісток, суглобів, м’язів і сухожиль. 

3. Підтримує здоров’я серцево-судинної системи. Вітамін С знижує рівень «поганого» холестерину і захищає «хороший» від окиснення та запобігає розвитку атеросклерозу. Знижує ризик інсульту та утворення тромбів у судинах, оскільки зменшує злипання тромбоцитів. Покращує абсорбцію заліза і перешкоджає анемії. 

4. Має потужні антиоксидантні властивості. Вітамін С захищає клітини від ушкодження вільними радикалами і зменшує хронічне запалення, яке може виникати, зокрема, внаслідок хвороб серця, ревматоїдного артриту, шкірних захворювань і діабету 2-го типу. 

5. Зміцнює зір. Вітамін С бореться з віковою макулярною дегенерацією й катарактою. Він знижує ризик втрати зору й запобігає погіршенню перебігу захворювань. Вітамін С покращує кровообіг у сітківці ока та забезпечує доставлення до неї кисню й поживних речовин. 

6. Покращує функції мозку. Мозок має високу концентрацію вітаміну С, який є необхідним для здатності концентруватися, залишатися бадьорою протягом дня, швидко сприймати й обробляти інформацію. Вітамін С бере участь у синтезі нейромедіатора норадреналіну й антистресових гормонів-кортикостероїдів, тому він незамінний для здоров’я нервової системи.

7. Поліпшує якість сну. Вітамін С сприяє виробленню серотоніну, покращує настрій, допомагає боротися з хронічною втомою і депресією. Він знижує ризик апное сну та прояви синдрому неспокійних ніг, допомагаючи організму якісно відновлюватися під час відпочинку. 

У яких продуктах найвищий вміст вітаміну С

Фрукти: цитрусові, ківі, яблука, абрикоси, персики, хурма, виноград, диня.

Ягоди: шипшина, полуниця, обліпиха, чорна смородина, калина, малина, лохина, чорниця, вишня.  

Овочі: болгарський перець, помідор, броколі, цвітна капуста, білокачанна та брюссельська капуста, картопля.

Зелень: молода кропива, щавель, чебрець, шпинат, черемша, петрушка.  

Міцного здоров’я!

Схожі статті
Реклама
Краса та здоров’я
ПОПУЛЯРНІ