Французький цибулевий суп: простий рецепт

Улюблена страва королів та селян


АВТОР: Анастасія Якубишин

ФОТО: Gettyimages

опубліковано: 7 липня 2024

Реклама

Карамелізована цибуля, бульйон з яловичини та характерний топінг із розтопленого сиру і хліба — йдеться, звісно ж, про французький цибулевий суп. Насичений, дуже ароматний і ситний, французький цибулевий суп є однією з легендарних страв, яку хоча б раз у житті варто скуштувати всім.

Легенда свідчить, що французький цибулевий суп винайшов король Людовик XV, але більш вірогідно, що його популяризував Станіслав Лещинський, герцог Лотаринзький. Суп набув популярності у XIX столітті в Les Halles, найбільшому відкритому ринку Парижу. Сьогодні французький цибулевий суп — це класична страва паризьких бістро. 

Рецепт французького цибулевого супу

Ось рецепт французького цибулевого супу, який можна приготувати вдома.

Інгредієнти:

  • 4 столові ложки вершкового масла;
  • 5 цибулин, нарізаних тонкими скибочками;
  • 1 столова ложка борошна;
  • 50 мл білого вина;
  • 10 склянок яловичого бульйону;
  • 1/2 чайної ложки солі;
  • 1/4 чайної ложки чорного перцю;
  • 4 скибочки хліба;
  • чебрець або лавровий лист;
  • 1/2 склянки тертого сиру грюєр або будь-якого іншого твердого сиру.

Як готувати:

1. Розтопи вершкове масло у великій каструлі на середньому вогні. Додай цибулю, нарізану скибками, і готуй, помішуючи час від часу, до м’якості та золотистого кольору близько 30 хвилин. Порада: для більш насиченого смаку варто карамелізувати цибулю на повільному вогні протягом 1 години або більше. 

2. Додай борошно і готуй, помішуючи, ще 1 хвилину.

3. Поступово влий яловичий бульйон, постійно помішуючи. Доведи до кипіння, потім зменш вогонь і тушкуй 30 хвилин. Слідом влий 50 мл білого сухого вина. Біле вино додає солодкого смаку, що підсилює солодку цибулю.

4. Додай сіль і перець до смаку. Додай свіжого чебрецю або лаврового листа в суп для додаткового аромату.

5. Розігрій духовку до 200°C.

6. Розлий суп по мисках, у яких будеш ставити його в духовку.

7. Розклади скибочки хліба зверху на суп. Порада: ти можеш використовувати будь-який хліб для цієї страви, але французький багет — це класичний вибір.

8. Посип тертим сиром грюєр. Якщо у тебе немає такого сиру, ти можеш використовувати будь-який інший твердий сир, наприклад пармезан. Порада: не переобтяжуй суп надто великою кількістю сиру, щоб хліб не потонув під його вагою.

9. Готуй у духовці 10-15 хвилин до золотистого кольору та пухирців сиру.

Bon Appétit!

Схожі статті
Реклама
Стиль життя
ПОПУЛЯРНІ