Найкращий осінній десерт: тонкі млинці з гарбузом за рецептом Євгена Клопотенка
ФОТО: Gettyimages
опубліковано: 10 жовтня 2025
Осінь — найкращий час для простих страв, що дарують відчуття затишку. І млинці з гарбузом — саме такі. Тонкі, ніжні, з легким ароматом пряної осені... Їх хочеться їсти повільно, з улюбленим джемом або просто так — щойно з пательні, ще теплими. А щоб смак був справді бездоганним — готуй їх за рецептом найвідомішого українського кулінара Євгена Клопотенка.
Тонкі млинці з гарбузом за рецептом Євгена Клопотенка
Інгредієнти:
- 300 г гарбузового пюре;
- 3 яйця;
- 2 ст. л. цукру;
- 300 мл молока;
- 250 г пшеничного борошна;
- 3 ст. л. олії;
- 10 г ванільного цукру.
Як готувати:
1. Гарбуз помий, очисть від шкірки, наріж шматочками та запікай у духовці за 180°C близько 20–25 хвилин до м’якості.
2. У мисці збий міксером 3 яйця, 2 ст. л. цукру та 10 г ванільного цукру до утворення піни.
3. До яєчної суміші додай 300 мл молока і 300 г пюре з гарбуза, добре перемішай.
4. Всип 250 г просіяного борошна, розмішай вінчиком до однорідного тіста. Додай 3 ст. л. олії та ще раз перемішай. Тісто має бути рідким.
5. Налий трохи тіста на розігріту сковорідку, рівномірно розподіли, нахиляючи її. Обсмажуй млинець по 1–2 хвилини з кожного боку до золотистого кольору.
Додаткові поради щодо приготування гарбузових млинців від Євгена Клопотенка
- Гарбуз для пюре можна запекти (скибки у формі під фольгою) або відварити (кубики приблизно по 2 см у киплячій воді 30 хвилин). Після варіння гарбуз зцідити, обсушити й перебити блендером, за потреби — протерти через сито.
- Для млинців краще використовувати антипригарну або спеціальну млинцеву пательню діаметром 20–26 см. Олію додавати не обов’язково, але можна змастити сковороду. Досвідчені можуть смажити на сталевій пательні — добре розігрій її, і млинець сам відходитиме по краях, коли підсмажиться.
- Гарбузові млинці смачні самі по собі, але добре поєднуються з медом, сметаною, маслом, джемом, йогуртом, шоколадом, горіховою пастою чи будь-якими іншими додатками на твій смак. Також підходять для налисників із сиром, яблуками або крем-сиром.
Смачного!