Простий рецепт хліба, що вдається завжди
Від авторки кулінарно-експериментального блогу, яка знає про хліб усе та навіть більше
Щоразу глибоко вдихаєш, зайшовши у відділ хліба в супермаркеті, і мрієш, щоб одного разу так або навіть краще пахло в тебе вдома? Ми теж, і саме тому сьогодні в нас у гостях Каріна Костенко, авторка кулінарно-експериментального блогу, яка знає про хліб усе та навіть більше і готова навчити всього тебе.
Сьогодні поділюся найпростішим рецептом хліба, який вийде у тебе, навіть якщо ти боїшся підійти до духовки. Навіть якщо ніколи не працювала з тістом і боїшся почати. Готуйся попрощатися зі страхом! Звісно, якщо того хочеш. З хлібом усе має бути за бажанням та по любові ;)
Насправді все суперпросто. Основне: інгредієнти, інструменти та кроки. І про все-все детально розкажу.
Простий рецепт домашнього хліба, який точно вдасться
Інгредієнти:
- 420 г борошна + ще для присипання
- 390 мл тепленької води
- 2 ч. л. солі
- 0,5 ч. л. сухих дріжджів
Інструменти:
- миска
- ложка
- пергамент
- форма / казан із кришкою
І найцікавіше. Що робити? Зараз розберемося!
1. З’єднай у мисці всі інгредієнти.
До борошна додай сіль та дріжджі, але насип їх у різні краї миски — щоб не торкались одне одного. Добре все перемішай і влий у миску теплу воду. Мішай ложкою, поки не вийде липке тісто. Це все, руками нічого вимішувати не треба. Накрий миску тарілкою або вологим рушником і залиш на 4-6 годин.
Порада: коли тісто збільшиться в декілька разів і на поверхні з’являться бульбашки — ми готові рухатися далі!
2. Постав казан без кришки в духовку (кришка нам знадобиться пізніше) і дай їй 20-30 хвилин розігрітися за температури 230 градусів. Підготуй пергамент: відріж шматок завдовжки приблизно 20 см.
Порада: зроби це за 30 хвилин до того, як почнеш формувати тісто.
Порада: краще використовувати силіконізований пергамент — до нього менше липнутиме тісто.
3. Дуже, дуже і ще раз дуже щедро присип борошном робочу поверхню і поверхню тіста. Переверни миску на присипану борошном поверхню, щоб тісто від’єдналося від миски. Прибери миску і почни формувати тісто: руками в борошні бери край тіста й обережно згортай його всередину. Роби так по колу, поки не збереш усередину все тісто. Тісто буде дуже липким — так і має бути. Тепер відповідальний момент: перенеси тісто на пергамент догори дриґом. Частина, яка була зверху, де ми збирали в центр краї тіста, — назвемо її швом — тепер має бути знизу. Тобто ставимо тісто на пергамент швом донизу.
Порада: щоб липке тісто не прилипло до столу, коли треба буде його підіймати, попередньо переконайся, що стіл дуже добре присипаний борошном. А якщо тісто прилипне — не панікуй, просто за допомогою ножа віддери його.
4. Притруси тісто ще борошном і зроби гострим ножем невеличкий надріз на поверхні — по цьому надрізу хліб буде рости.
5. Дістань з духовки гарячий казан — роби це обережно, не обпечися! У казан обережно перенеси пергамент із хлібом, накрий кришкою і поверни в духовку. Печи 30 хвилин під кришкою, потім прибери кришку і печи ще 5-10 хвилин або доти, поки не підрум’яниться так, як тобі подобається.
Порада: якщо не маєш казана або форми з кришкою, можеш спекти хліб на деку, але треба поставити на дно духовки форму з водою. Нам треба, щоб у духовці було волого — тоді хліб зможе краще вирости.
6. Хліб готовий! Обережно дістань хліб з духовки, поклади його на решітку охолонути й починай шалено пишатися собою! Зроби фотку, кинь друзям і в Instagram. Вдихай запах гарячого хліба! А коли охолоне — можна й похрумтіти!
Порада: хай як хочеться, не ріж гарячий хліб. Знаю, сумно, але, коли хліб тільки з духовки, він продовжує ще якийсь час готуватися всередині. Краще дай йому трошки охолонути. А тоді хоч ріж, хоч відламуй, хоч відгризай.
А я ж казала, що це не страшно! Просто трошки довгувато :)