«Євробачення-2024»: хто переміг та яке місце посіла Україна?

Підсумки головної музичної події Європи


опубліковано: 12 травня 2024

Реклама

У суботу, 11 травня, у шведському Мальме відбувся гранд-фінал міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення-2024». Цього вечора за перемогу змагалися представники 25 країн: Сербії, Португалії, Словенії, України, Литви, Фінляндії, Кіпру, Хорватії, Ірландії, Люксембургу (переможці першого півфіналу); Латвії, Австрії, Норвегії, Ізраїлю, Греції, Естонії, Швейцарії, Грузії, Вірменії (переможці другого півфіналу), а також учасники від «великої п’ятірки» (Франція, Німеччина, Іспанія, Італія та Велика Британія) та цьогорічної країни-господарки «Євробачення» — Швеції.

У фіналі глядачі не побачила представника Нідерландів Йоста Кляйна, якого, за повідомленням Європейського суспільного мовника (EBU), дискваліфікували через скаргу учасниці знімальної групи «Євробачення-2024».

«Нідерландський виконавець Йост Кляйн не братиме участі у фіналі цьогорічного пісенного конкурсу “Євробачення”. Шведська поліція розслідувала скаргу жінки-учасниці знімальної групи через інцидент, який стався після його виступу в півфіналі ввечері в четвер. Поки триває судовий процес, було б недоцільно, щоб він продовжував брати участь у конкурсі», — йдеться в заяві.

Попри прогнози букмекерів, за сумою балів від журі та телеглядачів перемогу отримали представник Швейцарії Nemo з піснею The Code. Загальний результат країни-переможниці — 591 бал.

«Я зламав код. Дуже-дуже дякую вам від щирого серця», — написали у своєму Instagram-акаунті Nemo, продемонструвавши у відео статуетку, яку розбили під час нагородження через хвилювання.

Друге місце дісталося фавориту букмекерів — представнику Хорватії Baby Lasagna з піснею Rim Tim Tagi Dim: він набрав 547 балів.

Представниці України alyona alyona та Jerry Heil з піснею Teresa & Maria та неймовірною постановкою від Таню Муіньо отримали 453 бали від глядачів та журі, посівши третю сходинку.

«Ваша підтримка зробила неймовірне! Ми були на death spot! Статистично всі, хто виступав у ефірі під 2-м номером, займали місця від 20-го і нижче! Ми з вами вирвалися на 3-тє місце! Ви розумієте, що взагалі ми з вами зробили разом? А принагідно ще раз потужно привернули увагу до України, згадали про полонених “Азову” і вразили сучасним звучанням української музики та професійністю та креативністю команди! Низько вклоняємося всім вам, Діви та Люди! Ми пройшли цей шлях разом!» — прокоментував свій результат дует.

Замкнули п’ятірку лідерів представники Франції (Slimane з піснею Mon Amour) та Ізраїлю (Eden Golan з піснею Hurricane) — за сумою балів журі та глядачів вони отримали 445 та 375 балів відповідно.

Нагадаємо, нещодавно ми писали про те, що Україна встановила рекорд на «Євробаченні», ставши єдиною країною, яка кожного разу виходить у фінал пісенного конкурсу.

Схожі статті
Реклама
Люди
ПОПУЛЯРНІ