Girl power: директорка «Montecchi Capuleti» Юлія Цемашко про гендерні стереотипи, складнощі локдауну та ресторан мрії

Твоя жизнь / Карьера
21 сентября 2020
Cosmo

Про гендерні стереотипи у бізнесі, складнощі, з якими довелося зіштовхнутися під час жорсткого карантину, та головні складові закладу, у який хочеться повертатися, Cosmo розповіла директорка ресторану «Montecchi Capuleti» Юлія Цемашко.

Ви очолюєте один із відомих столичних ресторанів. З чого все почалося ?

За фахом я економіст. Почала свій професійний шлях з фінансової аналітики у комерційному секторі. Власне, у ресторанну сферу я потрапила з «back office». Протягом року роботи у фінансовому департаменті групи ресторанів я цікавилась цією сферою більше, ніж було необхідно та достатньо для фінансиста. Аналізуючи цифри (фінансові результати), отримані за певний звітний період,  у мене завжди було бажання «впливати на процес». Я хотіла розуміти бізнес-процеси,  оптимізувати  кости та регулювати товарообіг. За цим бажанням слідував досвід безпосередньо у ресторанах, відвідування тренінгів, навчання, та як наслідок — з великим кредитом довіри власника я очолила столичний ресторан італійської кухні.

Що б Ви порадили дівчатам, які через стереотипи чи сумніви у собі все ще не наважуються претендувати на керівні посади ?

Обов’язково вірити у себе, не боятись виходити зі звичної комфортної зони та доводити, в першу чергу собі, що ви здатні на більше. Воля та характер руйнують будь-яке міцно збудоване та закореніле стереотипне мислення. Час за професійністю, впевненістю, рішучістю, виправданими амбіціями та ризиком, незалежно від статі. 

Не зважаючи на значний прогрес у питанні гендерної рівності, велика кількість чоловіків-підприємців в Україні (і не тільки) досі вважають бізнес та управління своєю територією. Чи були у вас історії, коли Ви відчували на собі упереджене ставлення від колег-чоловіків?

Дійсно світова практика говорить про значний прогрес. Течії емансипації, фемінізму та гендерної рівності стрімко набирають сил. Жінки у своїй більшості відкрито говорять про умови просування кар’єрною драбиною на сексуальному підґрунті, гендерні стопи та упереджене ставлення.

Стосовно мого досвіду, то у 8 з 10 випадків при першому знайомстві з чоловіками на роботі я стикаюся зі стереотипами, проте, мені не потрібно багато часу для їх спростування. Я вважаю, що в Україні ця проблема не є гострою, принаймні в моєму оточенні.

Я безумовно ЗА успішних жінок в бізнесі та у державному секторі, рівних партнерів з чоловіками, проте не підтримую чистий фемінізм. В роботі у кожного своя зона, проте у домашньому союзі з жінкою я прихильник консервативної думки, що чоловік має бути сильним та займати лідируючу позицію, натомість жінка має турбуватись про домашній затишок, гармонію, надихати чоловіка жіночою енергією.

Карантин став не простим періодом для усіх, однак, для малого бізнесу (зокрема, закладів громадського харчування) особливо. Як ви впорались зі складнощами?

Це дійсно був виклик для всіх, особливо сфери обслуговування, для HoReCa зокрема. Довелося швидко адаптуватись до навколишнього середовища, трансформувати свої бізнес-процеси, оптимізувати витрати, щоб вижити. Тихо радію, що вийшло, радію, що не звільнили жодного співробітника. Вдячна нашим гостям, що підгримували, замовляючи  доставку у цей складний період. 

Ми віримо у те, що другого локдауну не буде. Однак, не можемо знати цього напевне. У вас є план на випадок ще однієї серйозної хвилі захворювання?

Звичайно, спиратимемося на досвід, отриманий від першої хвилі жорстких карантинних обмежень, проте не можемо точно спрогнозувати, як саме відбуватимуться події.

В одному зі своїх інтерв’ю Ви зазначали, що життєвий цикл ресторану дорівнює орієнтовно 5 років, а потім він має оновитись, аби залишатися актуальним. Які ще особливості успішної роботи у ресторанній сфері?

Дійсно, прийнято вважати зазначений термін життєвим циклом ресторану. Проте все індивідуально. Є приклади успішної роботи ресторанів і з 20-річним строком роботи, а є і ті, які і року не витримують. Надто багато факторів має скластися докупи.

Впевнені, у «Montecchi Capuleti» ви не лише директорка, але і часта гостя. Що замовляєте найчастіше?

Каву (посміхається). Мій робочий день починається з еспресо. Обожнюю нашу італійську каву. Як більшість дівчат, постійно в режимі «худну», так от в періоди, коли можу дозволити все — абсолютно точно замовлю пасту. Фаворит — спагетті з морепродуктами, обов’язково у соусі Пілаті або ж вибір паде на досить рідкісний вид пасти — орзо. Орзо з креветками — must try у Capuleti. 

Ресторан, у який хочеться повернутися це…

…це «Montecchi Capuleti». Я обожнюю місця з душею. Знаєте, це важко описати та систематизувати, проте це легко відчути. Якщо пофантазувати, то це відбувається так:

«.. у передчутті своєї жаданої страви я переступаю поріг закладу, де мені весело посміхається вже знайомий офіціант, квапливо замовляючи для мене морквяно-селеровий фреш (пам’ятає ж). А менеджер залу, що пробігав, поспішаючи повз, відпустив пару гострих та не дуже жартів (ох, обожнюю його почуття гумору!). І звісно, не забув поцікавитись, як мої успіхи у вивченні мови та відмітив, яка чудова засмага після відпустки.

І от мій фреш вже на столі, а я в муках вибору: улюблена перевірена паста (заради якої я власне і прийшла) чи новинка з сезонного меню, яку так наполегливо мені радить вже знайомий офіціант (чи дійсно смачно, чи просто керівництво зробило мотивацію J ). Здалася спробую. Поки чекаю замовлення звертаю увагу на приємну музику, мм.. люблю цю пісню, спостерігаю за парочкою за сусіднім столиком кохання. Сонячний промінь грайливо світить мені прямо в очі на зеленій та затишній терасі, в черговий раз менеджер пробігаючи повз мене помітив мої примружені очі та врятував мене від передозу вітаміну Д дбайливо прикрив фіранку на сусідньому віконці. Провела його вдячною посмішкою і такою ж зустріла мою страву, що вже виніс офіціант. Смачно. Дуже. Але наступного разу прийду на свою улюблену пасту! Але це не точно. Запропонували десерт — не подужала, несу з собою (офіціант переконав, що це буде «те, що треба» зранку до кави  погодилась).

Останній ковток еспресо, прощаюсь, на питання, як скоро мене чекати — обіцяю не забаритися. І дотримаю слово. Адже тут смачно, та тут живе душа».

5 5 2
Спецпроекты
Реклама
COSMO / Тренды

Твоя жизнь / Карьера
Надо прочитать

Профессиональное выгорание: 7 признаков, которые ты могла не заметить

Рассказываем, как понять, что ты не просто устала.

Твоя жизнь / Карьера
Это интересно

Як твій знак зодіаку шкодить кар'єрі

Переглянь ці моменти, аби досягти успіху. 

Loading...
Твоя жизнь / Карьера
Надо прочитать

Как сохранять продуктивность летом, если работаешь удаленно: 5 советов

Если сейчас ты чувствуешь, что твоя продуктивность терпит крах и работа никак не хочет работаться, эти советы для тебя. Для начала...

Читай Cosmopolitan в 2020

На обложке: Екатерина Кухар

Продолжение следует: наводим порядок в жизни после карантина

Есть идея: главные тренды осени в теории и на практике

Double trouble: вся правда и ложь о грудных имплантах

Себе дороже: этот неловкий момент, когда подруга зарабатывает больше

Афера века: точки G не существует, расходимся!


Как поставить на место подчиненного

7 верных способов поставить на место избалованных сотрудников.Если у тебя в подчинении работает человек, который часто болеет, попадает в пробки и транспортные происшествия, с регулярностью раз в месяц ездит к смертельно больной бабушке в деревню и жалуется на вечные потопы по вине соседей сверху, это означает одно из двух. Либо ему действительно стоит посочувствовать, либо применить к нему одну из семи нижеперечисленных мер.

4 способа выкрутиться, если ты сказала что-то лишнее

Во время важных переговоров, встреч, знакомств и обычных рабочих обсуждений от волнения или по нелепой случайности ты можешь сказать что-то лишнее. Не тушуйся, со всеми бывает! Мы подскажем тебе, как сгладить неловкий момент. 

Хочешь больше узнать про "LifeStyle"?

Как составить идеальное резюме

Из каких блоков оно состоит и что в нем нужно писать.

Гороскоп
Твоя жизнь / Карьера
Надо прочитать

Как зарабатывать удаленно: 10 идей для работы на фрилансе

Это далеко не все способы удаленного заработка. Но ты точно поймешь, с чего можно начать.

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер:

Твоя жизнь / Карьера
Надо прочитать

Работа на дому: 5 ловушек, о которых стоит знать фрилансеру

Если в связи с карантином тебе пришлось «переквалифицироваться» во фрилансера, учти эти факторы, чтобы работа была продуктивной, а не стрессовой.

 

© Copyrignt Cosmopolitan Ukraine, 2019. Все права защищены.