Рецепт прованського томатного тарта

Ще одна страва з помідорів, яку ти полюбиш

АВТОР:

ФОТО: Gettyimages

опубліковано: 12 серпня 2025

Реклама

Усе геніальне — просте. Саме так можна описати прованський томатний тарт — страву, що народилася на сонячному півдні Франції. У Провансі кулінарія завжди спиралася на сезонність: стиглі помідори, свіжа зелень, ароматна оливкова олія й ніжний сир. Цей рецепт виник як простий спосіб використати щедрий літній урожай, а з часом став справжньою кулінарною візитівкою регіону. І зараз, коли серпень у розпалі, прилавки рясніють тими самими солодкими, налитими сонцем помідорами, яких ми чекали цілий рік. Саме час готувати — і смакувати.

Прованський томатний тарт: покроковий рецепт

Прованський томатний тарт: покроковий рецепт

Інгредієнти

Для тіста:

  • 175 г пшеничного борошна;
  • 115 г вершкового масла, нарізаного кубиками;
  • 55 г тертого пармезану;
  • 1 яйце.

Для начинки:

  • 1 кг стиглих середніх помідорів, нарізаних товстими скибками;
  • 4 ст. л. оливкової олії;
  • 5 зубків часнику, розрізаних навпіл;
  • 3 ст. л. пасти з в’ялених помідорів;
  • 115 г сиру брі, нарізаного тонкими скибками.

Для соусу пісту (pistou):

  • 2 зубки часнику;
  • 2 ч. л. морської солі;
  • невеликий пучок свіжого базиліку (15 г);
  • невеликий пучок листя м’яти;
  • 75 мл оливкової олії;
  • трохи свіжого соку лимона.

Як готувати: 

1. Розігрій духовку до 200°C. Підготуй форму 33×23 см.

2. Для тіста змішай борошно, масло та пармезан до стану крихти. Додай яйце та 0,5 ст. л. води, міси до утворення тіста. Переклади його на присипану борошном поверхню та сформуй кулю. Розкачай тонко й вистели дно та бортики форми. Проколи дно виделкою, постав у холодильник на 30 хвилин.

3. Виклади помідори у велику форму для запікання.

4. Змішай оливкову олію із часником у мисці, полий цією сумішшю помідори, розподіли зубки між скибками, приправ сіллю та перцем.

5. Тісто застели пергаментом і постав форму на середню полицю духовки, а помідори — на верхню. Запікай 20 хвилин. Потім вийми тісто, зніми папір і поверни в духовку ще на 5–10 хвилин, щоб підсохло. Помідори мають стати м’якими, але не розвареними. Дай обом формам трохи охолонути.

6. Змасти основу тіста пастою з помідорів. Виклади помідори рядами, уникаючи надлишкового соку. Розподіли часник, ще раз приправ. Запікай 10 хвилин, щоб помідори злегка підрум’янилися.

7. Для соусу у блендері подрібни часник, сіль і трави. Поступово вливай оливкову олію до отримання м’якої пасти. Додай трохи лимонного соку.

8. Виклади скибки брі на теплий тарт і запікай ще 3–4 хвилини, щоб сир злегка розплавився.

9. Полий соусом та подай теплим із зеленим салатом.

Смачного!

Схожі статті
Реклама
Стиль життя
ПОПУЛЯРНІ