Шоколад, морепродукти й не тільки: продукти, які можуть зникнути через зміну клімату

Твоя жизнь / Рецепты
Фото: Gettyimages
Cosmo

Кліматичні умови на нашій планеті невпинно продовжують змінюватися. Повені, посухи, пожежі, цунамі… Кількість нещасних випадків зростає. На додаток, учені пророкують нам й іншу проблему — зникнення деяких наших улюблених продуктів. Це не означає, що потрібно поспішати у магазини і запасатися продуктами. Однак ознайомлення з нашим списком точно не буде зайвим.

Морепродукти

Забруднення світового океану — одна з найбільших проблем сучасності. Молюски, омари, краби, креветки та інші морські мешканці не можуть нормальну існувати. Науковці вже пророкують зникнення горбуші — найпопулярнішого виду тихоокеанських лососів.

Яблука

Здається, це найбанальніший вид фрукту, який вже навіть встиг набриднути. Яблука прикрашають обідні столи кожної з нас — і, виявляється, цим потрібно насолоджуватися.
В 2011 році вчені опублікували дослідження, у якому йшлося про фруктові й горіхові дерева. Їм потрібен повноцінний зимовий період, щоб дати гарний врожай. А внаслідок глобального потепління, зими стають все коротшими й теплішими. Певно, ти вже встигла помітити, як смак яблук з кожним роком стає іншим.

Японські науковці знайшли цьому пояснення — через підвищення температури яблука дозрівають раніше. Це робить їх м’якшими та солодшими. «Якби ви спробували яблуко, вирощене 30 років тому, і яблуко, яке виросло зовсім нещодавно, то відчули б суттєву різницю», — стверджує автор дослідження Тошихіко Сігіура.

Шоколад

Наш улюблений антидепресант опинився на межі знищення! Експерти зауважують, шоколад може зникнути ще до 2030 року. Це трапиться тоді, коли оптимальна для вирощування какао висота над рівнем моря буде перевищена — знову ж таки в результаті кліматичних змін.

Картопля

Картопля — третя у списку найпопулярніших продуктів світу після рису та пшениці. Вона є частиною найвідоміших традиційних страв світу. На жаль, Перу, де вирощують сотні видів картоплі, вже досягнула криза. Через підвищення температури поверхні землі фермери вимушені переносити виробництво в гори.

«Але ж Анди не вічні! Наші підрахунки показують, що через сорок років у гірській місцевості Перу буде неможливо вирощувати картоплю», — запевняє куратор банку гермоплазми CIP Рене Гомес. 

У нас є привід задуматися, який вплив ми здійснюємо на планету і самих себе, чи не так?

Текст: Дар'я Андрійчук

Рейтинг / 0
4 5 7