Смачна країна Україна: кращі етно-ресторани столиці

Твоя жизнь / Рецепты
Фото: facebook
Cosmo

Смачна країна Україна має багаті традиції національної кухні, зібрані з різних регіонів нашої держави. Західна Україна - це банош і бограч, Східна - зелений борщ і холодець, Центральна - вареники і галушки, а Південь - окрошка і форшмак. Але ми не стоїмо на місці, авторські українські страви набирають обертів, все більше наближаючись до високої кухні. До Дня незалежності України ми вибрали найкращі етно-ресторани столиці, які висвітлюють усі грані української кулінарії. Смачного!

SHO

Гаряча новинка від власників The Burger, яка офіційно з'явилася на гастрономічній карті Києва лише у квітні цього року. Хумус, устриці і бургери - це, звичайно, добре, але куди без рідної української кухні? В меню SHO ти знайдеш борщ і вареники - зовсім, як у бабусі, а також м'ясо на вогні і величезну кількість страв зі свіжої риби.

Адреса: Мечникова, 18

Скуштувати: вареники з вишнею - 120 грн та грибна юшка - 190 грн

Бессарабія

Бессарабія - це ресторан сучасної південної української кухні, в якому ти знайдеш практично всіх водяних мешканців Чорного моря, Дністра і Дунаю. Інтер'єр зплітений з арт-обєктів і блакитних стін, класичних дерев'яних столів і ретро-стільців. Кухня дивує як делікатесами - мідії, раки і рапани, так і авторськими стравами - запечені бессарабські равлики та смажені жаб'ячі лапки з цитрусово-медовим соусом. З десертів варто спробувати заморский розмариновий крем-брюле і ніжний медовик за традиційним рецептом. Любителі вина оцінять винну карту, у якій представлені найкращі вина українського виробництва.

Адреса: пл. Бессарабська, 7

Скуштувати: форшмак з дунайського оселедця - 68 грн та запечені бессарабські равлики - 198 грн

Ватра

Ватра - це містичний ресторан мольфарів з Карпат, який знайомить киян з гастрономічними особливостями Закарпаття, роблячи акцент на м'ясо. Інтер'єр закладу не меньш містичний, ніж будинок справжнього мага: чорні шкіряні маски, червона сцена і вогонь. У ресторані використовуються сучасні технології обробки м'яса, є власна коптильня, а також спеціальні камери для сухого визрівання м'яса, в яких яловичина ферментує до 40 днів. Топові страви це звичайно стейки: Рібай на кісточці, Т-шмат та спина бика. Звичайно, банош з карпатськими грибами і «будзом», а також вареники з гусячою печінкою. Винна карта наповнена відомими українськими виробниками: Колоніст, виноробне господарство князя Трубецького і Вина Гулієвих, є також низка зарубіжних вин.

Адреса: вул. Городецького, 4Б

Скуштувати: каре ягняти - 298 грн та тартар з яловичини з соусом Айолі  - 128 грн

Любчик

Любчик - це Одеський ресторан у Києві, з раками, тюлькою і галасливою компанією. Заклад поділено на два поверхи і затишну терасу. На першому поверсі розташувався інтелігентний пивбар з якісним пивом, а на другому функціонує ресторан з контактним баром, де тобі з радістю приготують один зі спеціальних коктейлів. Ще одна особливість ресторану - пристрасна любов до раків: відварні раки з домашніми ковбасками, печеною картоплею, кукурудзою і карамельної морквою, запечені раки з вершками, помідорами і витриманим овечим сиром, раки по-одеськи, зварені в молоці та фірмовий казанок варених в пиві раків.

Адреса: вул. Воздвиженська, 10Б

Скуштувати: раки - 249 грн та одеський форшмак - 69 грн

Musafir

Musafir - це кримсько-татарський ресторан з традиційними стравами і щирою любов'ю. Всередині закладу панує загадковий світ татарських традицій, зі стриманим інтер'єром без надмірностей: білі стіни, дерев'яні меблі і автентичні килими. Кухня наповнена кримсько-татарськими делікатесами: чебуреки, манти, кебаби і бурма, а наостанок - турецька кава, приготована в мідній джезві на розпеченому піску. Варто також спробувати суп Юфахаш, вінеті та долму. Закінчувати вечерю на Сході належить десертами  - баклавою та рахат-лукумом, а також філіжанкою чорної кави.

Адреса: вул. Саксаганського, 57А

Скуштувати: лагман - 89 грн та чебуреки з бринзою - 29 грн

Канапа

Канапа - це сучасна українська кухня з елементами молекулярної, зібрана з різних регіонів України. Засновниками закладу стали ресторатор Діма Борисов і музикант Олег Скрипка. Інтер'єр - це багате ХХ століття з шкіряними кріслами, велюровими диванами, важкими і витонченими світильниками та яскравими картинами на стінах. Починається меню ресторану з незвичайною позиції - «вшанування по-канапськи: питна вода і кошик хліба до кожного столу за 0.01 грн». Особливий десерт закладу - це сало в шоколаді, дуже незвично. На першу страву рекомендують окрошку на квасі або кефірі, на другу - чорні вареники з судаком чи філе судака в печі, а на десерт - торт «київський» з каштанами. Великий вибір українських міцних напоїв: від бальзамів і настоянок до горілки.

Адреса: вул. Андріївський узвіз, 19А

Скуштувати: борщ зі свинячими вушками - 129 грн та чорні вареники з судаком - 149 грн

Chicken Kyiv

Chicken Kyiv - це ресторан, який прославляє традиційну страву нашої столиці - котлету по-київськи. У закладі панує атмосфера 70-80-хх років, а дизайн виконаний в стилі радянського модернізму з властивими цьому періоду лаковими поверхнями і геометричними люстрами. Меню ресторана - це сучасні страви української кухні з ретро-назвами: салати «Дністер», «Мімоза» і,звичайно, культова котлета «По-київськи». Гарний вибір перших страв, які так полюбляють кияни: рибна юшка, окрошка, зелений борщ та курячий бульйон. У Chicken Kyiv є своя таємна шафа, двері якої ведуть в speakeasy-бар - володіння Артема Лебедєва і його команди.

Адреса: вул. Хрещатик, 15/4

Скуштувати: окрошка - 49 грн та котлета «По-київськи» - 89 грн.

Текст: Єлизавета Топух