За чи проти: консервовані продукти

Твоя жизнь / Рецепты
29 сентября 2020
Cosmo

Українці особливо полюбляють консервовані продукти. Без хрумкого огірка, кислої помідори та маринованих грибів важко уявити класичний святковий український стіл. Консервування як метод приготування продуктів вигадав французьких кухар Франсуа Аппер ще в далекому 1809 році. Відтоді консервовані продукти стали особливо популярними. Та нині із трендами на здорове харчування довкола консерв почали виникати спірні питання. Які з них міфи, а які правда розбираємося далі.   

Користь консервованих продуктів

1. Вони зберігають вітамінний склад. Навіть під впливом високої температури і тиску. Щоправда, втрачається вітамін С. Але вітаміни А, D, E, K повністю зберігаються. Ненасичені жирні кислоти класу омега-3, які присутні, до прикладу, в рибі, теж зберігають свою силу.

2. Зберігається мінеральний склад. Більшість корисних мінералів також не бояться високих температур. Кальцій, калій, магній, натрій та марганець чудово зберігаються у консервованих продуктах. Деякі з них навіть краще засвоюються організмом після обробки.

3. Знижують ризик харчових отруєнь. Адже здатні довго зберігатися. До того ж вони зручні у використанні, бо мають термін придатності кілька років, і на їхнє приготування потрібна мінімальна кількість часу. До слова, як правило, консервовані продукти коштують менше, ніж свіжі.

Шкода консерв

1. Можуть мати неякісне упакування. Консервовані продукти можуть містити сліди бісфенолу-А хімічної речовини, яка часто використовується у пластмасовій промисловості. Із неї недобросовісні виробники виготовляють пляшки, контейнери для їжі та банки для консерв.

2. У складі можуть міститися бактерії. Якщо ти закриваєш консерви вдома, вони будуть цілком корисними. А ось магазинні консервовані продукти, які не були належним чином оброблені, можуть містити небезпечні бактерії, наприклад, Clostridium botulinum.

3. Консерви можуть викликати різні захворювання. Споживання неякісної консерви або зловживання ними може викликати ботулізм — серйозну хворобу, яка здатна паралізувати.

4. Високий вміст солі та цукру. Не варто зловживати консервами, адже вони можуть негативно вплинути на твій організм через високий вміст солі або цукру. Таким чином, вони викликають проблеми із зайвою вагою, ризик розвитку хронічних захворювань та набряки.

5. Зайві жири та вуглеводи. Консерви у власному соку, як правило, містять забагато солі та цукру. А ось продукти, які закривають в олії чи томатах, мають у своєму складі зайві жири, крохмаль, борошно та інші компоненти, які шкодять фігурі.

Як правильно обирати консервовані продукти, щоб залишатися здоровою?

1. При домашньому консервуванні дотримуватися точної технології.

2. За можливості обирати продукти у скляних банках.

3. Завжди читати склад на етикетці і купувати продукти без консервантів та інших штучних речовин.

Текст: Дар`я Андрійчук

5 5 2
Фото: Gettyimages
Спецпроекты
Реклама
Loading...
Твоя жизнь / Рецепты
Это интересно

9 модных видов кофе

Чтобы понимать современный жаргон из меню модных кофеен, нужно быть чуть ли не доктором наук! Мы расшифровали для тебя несколько названий, чтобы ты могла вовремя блеснуть умом и вкусом. 

Читай Cosmopolitan в 2020

На обложке: Екатерина Кухар

Продолжение следует: наводим порядок в жизни после карантина

Есть идея: главные тренды осени в теории и на практике

Double trouble: вся правда и ложь о грудных имплантах

Себе дороже: этот неловкий момент, когда подруга зарабатывает больше

Афера века: точки G не существует, расходимся!


Хочешь больше узнать про "LifeStyle"?
Гороскоп
Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер:

 

© Copyrignt Cosmopolitan Ukraine, 2019. Все права защищены.