Що відбувається з тілом, коли ти їси яблука?

Тело / Здоровье
Фото: Getty Images
Cosmo

Яблуко —  один із найпопулярніших фруктів на планеті. Відомо, що один житель Європи їсть понад 25 кг яблук на рік. До того ж цей фрукт входить до списку дозволених продуктів найпопулярніших дієт і детокс-програм. Чи варто додавати ще більше яблук до свого раціону, та як вони впливають на наш організм — розбирався cosmo.com.ua.

Корисні властивості

Яблуко вважаться корисним фруктом насамперед завдяки високому вмісту вітаміну С. Але до його складу також входять не менш важливі вітамін А , магній та залізо. Таким чином, фрукт здатен зменшити ризики захворювання серцево-судинних захворювань, а також проблем із дихальними шляхами.

На додаток, яблука позитивно впливають на зубну емаль. Фрукт активно бореться із кар’єсом завдяки антиоксидантам поліфенолам, які створюють своєрідну захисну плівку і запобігають появі зубного нальоту. Помірна кислотність яблук блокує дію бактерій. Особливо ефективними є тверді та хрумкі сорти. Проте це не означає, що фрукт замінить повноцінний догляд за ротовою порожниною.

Вплив на фігуру

Яблуко справді сприяє схудненню, адже його калорійність складає всього 54 ккал на 100 г. До того ж глікемічний індекс фрукта (вплив на рівень цукру у крові) набагато нижчий, ніж в інших фруктів. Проте варто зауважити, що аби схуднути, яблука варто їсти у сирому вигляді. 

Про дієтичні властивості яблук говорить й пектин, що входить до їхнього складу. Потрапляючи в організм, він починає поглинати воду. Волокна яблук збільшуються і займають багато місця у шлунку. Так, ти довше почуваєшся ситою. 

Протипоказання

Виключити яблука зі свого раціону варто тим, хто страждає на сезонну алергію. Фрукт також може посилити реакцію на фоні прийому антигістамінних препаратів, а це досить небезпечно.
Зауважмо, все ж таки не варто розраховувати на дивовижні властивості яблука. Усі його корисні речовини не творять див, і їх можна знайти в інших фруктах (наприклад, у фіолетових плодах кількість антиоксидантів в рази більша, ніж у яблук). До яблук також часто додають пестициди, тому їх недостатньо мити проточною водою. Як варіант, залиш яблуко у суміші води та оцту на декілька хвилин. А найкраще — зніми його шкірку перед вживанням.

Даша Андрійчук

Рейтинг / 0
4 5 28